Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата

29 Септември 2022 | 08:05
1 коментара
Общество
Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата

Гръмовен скандал се разигра на тазвечершния дебат в студиото на бТВ.

 

Бившият премиер на България Кирил Петков най-нахално нахлу в телевизията и самосиндикално се включи в предизборния дебат на мястото на кандидат-депутата от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.

 

Мария Цънцарова бързо анонсира, че правилата в студиото са нарушени и вместо Сабрутев при нея се е появил самият Кирил Петков.
"Без никакво предупреждение Венко Сабрутев не се появи, а тук виждаме Кирил Петков. Какво правите тук", запита го тя.

 

Бившият премиер обясни на ошашавената водеща, че Венко Сабрутев имал "лични причини" да не се яви и "понеже няма по-добър от мен да обясни политиката на ПП, се явих аз".

„Казусите са толкова важни в този момент, че когато Венко не можа да дойде, реших, че мога аз да отговоря на важните въпроси", отговори Петков.

Той повтори, че Сабрутев не е в студиото по лични причини, но на въпрос дали това не е било ясно предварително, той не можа да отговори защо медията не е била предупредена от ПП.

 

Според него най-нормалното нещо било след като кандидат за народен представител не можел да участва в предизборни дебат, в студиото да отиде лидерът на партията.

 

Това вбеси останалите участници в дебата, които се възпротивиха срещу грубото нарушаване на правилата на тв дебата.

 

От ГЕРБ бяха определили Деница Сачева. Но тя се появи в ефир заедно с Томислав Дончев. Той обясни присъствието си в студиото именно с нарушаването на правилата. 

"Явно това е свободно мероприятие, в което всеки, който е решил, може да се включи. Оказах се на 15 минути оттук и реших да се включа и да кажа само няколко важни неща. Ако ние не покажем, че сме способни да спазваме правилата, къде отиват всичките ни програми”, заяви  Дончев във връзка с нарушаването на правилата от бившия премиер Петков.

 

Петков се опита да го репликира невъзпитано. "Ще бъдете ли минимално възпитан да не ме прекъсвате", продължи разговора Дончев.

 

"Политическият сблъсък, дебатът на идеи, принципи, цели и програми, който има такава, е изключително важен, но преди това има разговор за правилата. Ако не покажем, че сме в състояние да спазваме правилата, как ще покажем на българите, че ще спазваме обещанията си към тях", запита Дончев.

 

От своя страна Деница Сачева каза на Петков: “Вие не уважавате правилата, законите, конституцията и сте решил, че можете да правите каквото си искате”. 

 

Петков попита: “Къде се крие г-н Борисов, той е вашият лидер, защо той не дойде? Българският народ има право да знае кой ще го води след 2 октомври и, ако един от нас не може да дойде, най-коректно е да изпратим лидера”.

 

"Щом един човек, който е нарушил Конституцията, може да наруши и правилата в тв ефира, какво да очакваме от него в управлението", отговори Дончев.


"Къде се крие господин Борисов, той е вашият лидер, защо той не дойде", контрира го Петков и добави: "Двама човека са тук, защото ги е страх да са сами", продължи да напада Петков.

 

"Господин Петков вие в нито един момент не ни предупредихте за тази ситуация. Ние го дължим на хората, които са приели да са тук в студиото", отново го укори Цънцарова.

 

Петков обаче продължи да стои в студиото.

Тогава Томислав Дончев и Деница Сачева  заради нарушените правила от Кирил Петков демонстративно напуснаха студиото.

 

Епицентър. бг научи, че "внезапната" поява в ефир на Кирил Петков е била "обмислен ход" в ПП с цел той да влезе изненадващо в ефир и да "смаже" останалите в дебата.  Това трябвало да бъде върховият момент в тяхната предизборна кампания, за разобличаването на ГЕРБ. В щаба на ПП обсъждали как да накарат и лидера на БСП Корнелия Нинова да се появи в студиото на БТВ, за да могат заедно с Петков да си партнират. По информация на Епицентър. бг  Нинова отказала с мотива, че това не е лидерски дебат, щом от него отсъства Бойко Борисов.

 

Така че, Кирил Петков за пореден път излъга и БТВ, и зрителите, че отсъствието на Сабрутев от студиото на БТВ е по "лични причини". Но това не е изненада, тъй като лъжата за Петков е неговата втора същност.

 

Дебатът продължи с нахалното присъствие на Кирил Петков.

 

Останалите участници в дебата - Христо Проданов от БСП, Деян Николов от "Възраждане", Мартин Димитров от "Демократична България" и Любомир Каримански от "Има такъв народ", заявиха, че не одобряват постъпката на Кирил Петков, защото "правилата трябва да се спазват", но останали на дебата от уважение към зрителите.

 

Споровете около участието на Кирил Петков продължиха и по време на самия дебат. Така още в първия кръг въпроси около позицията на руския газ, съпредседателят на "Продължаваме промяната" на няколко пъти взе думата, което предизвика недоволство сред някои от останалите участници. Представителят на "Има такъв народ" Любомир Каримански попита дали Кирил Петков е втори водещ заедно с Мария Цънцърова, което накара журналистката да помоли бившият премиер да изслушва опонентите си. 

 

Провокативното поведение на Петков разгневи Любомир Каримански и двамата бързо се скараха за условията ни в ЕС. Каримански заяви, че ИТН ще поиска преразглеждане на договора с ЕС, а Кирил Петков веднага заяви, че това няма как да стане в близките години.

"Аз разбирам, че сте визионер. Както правехте на лидерските съвети, когато ни казвахте, че трябва да сложим една лъскава опаковка и какво е вътре, само ние да си знаем", обърна се кандидатът на ИТН към съпредседателят на Промяната.

Петков не отговори на това, а само лаконично се усмихна.

 

„Г-н Шолц ходи да търси газ, а ние го намерихме”, заяви гордо Кирил Петков. На тази реплика на бившия премиер Любомир Каримански от ИТН възкликна, че това са пълни лъжи, доказани от служебния кабинет. „Какво говорите Вие, че г-н Шолц е обикалял”, запита Каримански. Той заяви, че докато Петков е бил премиер не се е срещнал с нито един лидер.

"Наш интерес е да има доставки за "Газпром", но защо не се разбрахте с тях", попита Николов от "Възраждане".

"Когато едностранно се спре газът и когато служебното правителство се опитва да възобнови разговорът, се вижда, че те не искат да преговарят. Ние успяхме да договорим по-добра цена от тази на "Газпром". Договорихме се за сигурни доставки", посочи Петков.

Каримански поиска бившият премиер да обясни как точно ПП са избрали фирмата за доставки на газ.

"Защо не чухте министър Николов да приложим модел, който приложиха другите страни", попита кандидатът на ИТН.

"Приложихме го", отсече Петков.

"Не го приложихте. Асен Василев не го приложи", сряза го Каримански.

"Докато преговаряхме газа, Слави ме попита защо съм се огледал в неговия милиард в МРРБ", обяви лидерът на Промяната.

"Това са пълни глупости. Слави никога не е питал това", категорично заяви Каримански.

Проданов от БСП сподели, че е озадачен от многото газови въпроси, които задава Каримански, тъй като министърът на енергетиката е бил от ИТН.

 

Накрая на дебата Мария Цънцарова буквално притисна Кирил Петков, да отговори честно  защо не се е появил в студиото Венко Сабрутев. 
Бившият премиер пак се оправда, че подобен ход се е наложил, защото Сабрутев бил възпрепятстван поради лични причини, а от ПП не искали да останат без техен представител в студиото.

В края на разговора, видимо подразнена, Цънцарова реши тотално да закопае лидера на ПП с въпрос: "Имаме информация, че сте водили разговор с друг лидер на партия и сте го посъветвали да подходи като вас. Всъщност даже сте му казали да го стори и да се появите заедно в студиото. Това вярно ли е", запита тя.

Петков панически започна да шикалкави и не отговаряше на въпроса й, сменяйки темата. Другите политици в студиото обаче също скочиха и го попитаха дали това е истина.

Въпреки масовото желание да се каже просто едно "да" или "не' отстрана на Петков, такова не последва, а бившият премиер продължи да говори по други теми, но не и по зададения от водещата въпрос.снимка:БГНЕС

Добавени коментари

ggg публикува:
29 Септември 2022 | 15:11
Мазен гаден безочлив мръшар

Добавете Вашия коментар

TOP