Гръцки бизнесмен стана благоевградчанин, иска БГ паспорт

12 Март 2017 | 09:09
1 коментара
Общество

Мисия невъзможна е да взема българско гражданство. Не вярвам мои сънародници масово да са станали българи, т.е. да са взели българско гражданство. Казвам го, защото имам горчив опит в тази посока. За мен лично подобно нещо се оказа мисия невъзможна. Думите са на гръцкия бизнесмен Йоанис Козас, който почти 24 години развива дейността на фирмата си в Благоевград.

През 2007 година той откри фабрика за обработка на маслини край града. Женен е за благоевградчанка и от години живее в село Дъбрава. Предприятието му се простира върху площ от 4 дка. Преди време отрки и цех в Якоруда, в момента дава работа на 230 души.

„Маслините идват от родината ми и са обезкостени. Във фабриката ги пълним с чушки, бадеми и други ядки и ги транспортираме обратно към Гърция или други западни страни“, обяснява гръцкият бизнесмен. Козас е собственик и на конна база в село Дъбрава.

„Съпругата ми е българка, имаме две деца с нея. Плащам данъците си в България, осигурявам работни места, настоящият и постоянният ми адрес са в село Дъбрава. Кандидатствах за българско гражданство, но ме отрязаха. Аргументът бе, че нямам диплома от България и не знам добре български език. Това е смешно. Плащам по 200 000-300 000 лева данъци на година, парите ми ги взема вашата държава, но гражданство не ми дава. Много неприятна е тази ситуация. Нямам обяснение. Така е и с енергото, плащам си тока, но не ми дават Акт 16 за сградата край Благоевград, в която е цехът ми, тъй като имало някакъв проблем с трафопоста”, жалва се гръцкият бизнесмен, който отдавна се чувства наполовина българин.

Той признава, че доста негови сънародници предпочитат да имат бизнес в страната ни, защото по-бързо си получават ДДС-то, работната ръка е по-евтина, данъците са по-ниски, всичко е на по-изгодни цени. Затова има наплив на гръцки фирми у нас – заради по-добрите условия в сравнение с Гърция.

„В родината му се измислят все нови и нови данъци. Някои от тях са абсурдни. Това ни прогони в чужди страни да правим бизнес. Не бива Европа да позволи на гръцкото правителство да прави каквото си иска. Нашите управници търсят най-лесния начин да напълнят хазната – като измислят безумни данъци. А не мислят как да направят реформи и да спрат излишните харчове”, допълва Йоанис Козас.Кмета.бг

Добавени коментари

pepi публикува:
13 Март 2017 | 12:01
tozi pedofil bi trqbvalo da si hodi tam ot kadeto e doshal. a ne da se pravi na balgarin. nE MI E QSNO KAK JENA MU GO TARPI/..........

Добавете Вашия коментар

TOP