Група младежи от Разлог получиха предупредителни протоколи от полицията в Банско, докато играели футбол на открито

29 Ноември 2020 | 14:11
2 коментара
Общество

Група младежи от Разлог получиха предупредителни протоколи от полицията в Банско, докато играели футбол на открито. За какво обаче са предупредени и какво нарушение са извършили, никой не е разбрал. Недоумяват и какво е основанието, въз основа на което са им издадени предупредителни протоколи.

Случката е от четвъртък. Групата младежи, наброяваща 12 човека, спортували на открита спортна площадка на улица “Рила” в Банско. Били по 6 човека в отбор и играели футбол. Около 18:50 часа дежурен автопатрул към РУ – Банско пристигнал на място и казал на младежите, че  двама от тях трябва да напуснат площадката, като са им обяснили, че могат да тренират до 10 души едновременно. Двама от тях са напуснали играта. Минути по-късно полицейските служители им заявили, че ще им бъдат съставени предупредителни протоколи, и такива са съставени на петима от групата. Те разписали протоколите, без обаче да се запознаят със съдържанието, а екземпляр от протокола не им е връчен, което реално ги е лишило  от правото да разберат какво са нарушили и на основание на коя заповед или друг законов или подзаконов нормативен акт е издаденият протокол.

 Ето какво разказаха младежите:

"Събираме се да играем футбол три пъти седмично. В Разлог беше заето и решихме да отидем в Банско. Мина патрул, сигнализира със звукова сигнализация и отмина. След около 10 минути се върна и ни попитаха колко човека сме. Казахме, че сме 12, и те ни заявиха, че сме много и двама трябва да излязат, могли сме да играем до 10 човека. За нас това нямаше логично обяснение, тъй като, ако трябва да делим игрището, има по минимум 5 кв.м на човек. След това ни поискаха документи и казаха, че ще ни съставят протоколи, имали заповед от шефа. Обясниха ни, че тези протоколи не водят до санкция, но следващия път ще ни бъдат съставени направо актове. Попитахме за какво са протоколите и какво сме нарушили, след като няма забрана за спортуване на открито, но не получихме отговор. Поканиха ни да ги разпишем и ги разписахме. Направиха ни и проверка дали не сме издирвани. Това, което ни обясниха, е, че проверката е по сигнал за струпване на хора, сподели един от младежите, който е сред лицата със съставен протокол.

Момчетата бяха категорични, че не са нарушили нито една заповед за въведените към момента на проверката противоепидемични мерки. В близост е имало група от над 10 деца на едно място, на възраст около 10-12 години, а в близкото заведение е било пълно с хора, без да се спазват каквито и да било мерки, но проверката е била насочена към тях. След като са задали въпроса на полицаите защо не се предупреждават хората от кръчмата, които са в нарушение заради неспазване на дистанция и въобще всякакви други мерки, е направена само устна забележка, но протоколи  не са съставени.

Младежите недоумяват защо са отнесли предупреждение, след като заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки (в т.ч. и забрана за спорт на открито) влиза в сила от 23:30 часа на 27 ноември (петък), а в предходните заповеди няма забрана за това.

Наша справка показва, че на местно ниво също няма издавана заповед, която да ограничава спорта на открито или да има ограничение за броя на лицата, които могат да спортуват едновременно на спортните площадки в Банско.

Единият от младежите, получили предупредителен протокол – Петър Копанаров, изрази възмущението си и в социалните мрежи, където публикува кратък клип и написа:

„Е, така се работи, без да имаш заповед, без да са влезли в сила никакви мерки, без да има ограничения за спорт на открито!!! Днес си получихме протоколите 4-5 човека (които носехме документи), можело да се рита само до 10 човека. Нямам думи! Абсурдистан!”, написа разочарованият младеж. Вълна от негативни коментари се изля срещу действията на полицейските служители. Хората се питат не е ли това превишаване на правомощията от страна на полицейските служители.

От медията ни изпратихме официално запитване до началника на РУ – Банско Кирил Стоянов с молба да ни бъде отговорено на въпроса за какво нарушение са съставените протоколи и на основание на коя заповед или друг законов или подзаконов нормативен акт са издадени. До края на работния ден вчера не получихме отговор.в.Струма/Яна Йорданова

Добавени коментари

Венета публикува:
01 Декември 2020 | 16:53
Не желая мръсни, потни и миризливи разложани да ползват спортните и детските площадки в Банско! Казах!
Хи-Хо Ха-Хо публикува:
29 Ноември 2020 | 17:20
Новия шеф иска свирки

Добавете Вашия коментар

TOP