Група журналисти ранени при обстрел в Сирия, сред пострадалите и българин

02 Март 2016 | 07:20
0 коментара
Общество
Група журналисти ранени при обстрел в Сирия, сред пострадалите и българин

Българският журналист Борис Анзов попадна под обстрел в Сирия. Той е леко ранен по ръцете и краката, но няма опасност за живота му. „Всичко е нормално, под контрол. В момента сме с руските военни, благодарение на които останахме живи“, каза Анзов пред БНР.

Група от 33 руски и чуждестранни журналисти по-рано днес попаднаха под обстрел недалеч от сирийския град Кенсаб в провинция Латакия. Инцидентът е станал по време на обиколка за пресата в населените пунктове, където вече са били подписани споразумения за примирие. Групата от журналисти включва представители на медиите от България, Русия, Германия, САЩ, Канада, Гърция и Китай.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че са били изстреляни 8 снаряда, които са паднали на разстояние от 150 до 400 метра от представителите на медиите.

"В резултат няколко журналисти са получили леки наранявания", уточни той.

„Журналистите са били обстрелвани от територия, близка до границата с Турция, от района на населения пункт Дама в околностите на Идлиб“, каза Конашенков, цитиран от ТАСС. На пострадалите е оказана бърза медицинска помощ.

В момента те са завръщат в града, придружени от руски военни от групировката на Въздушно-космическите сили. По данни на сирийската армия, обстрелът е дело на групировката „Джебхат ан Нусра“, на която не се разпространява постигнатото примирие.

От външно министерство за момента нямат информация за български журналисти, намиращи се в района на Латакия. „Никой не се е обръщал към нас, за да ни уведоми, че иска да посети Сирия. Проверяваме случая“, каза пред БГНЕС говорителят на МВнР Бетина Жотева. Тя изрази надеждата, че информацията за пострадали български журналисти няма да се потвърди.

Добавете Вашия коментар

TOP