Лидерът на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски заяви днес, че ще връчи оставката си на партийните органи, съобщи МИА.

След приключването на първия кръг от местните избори аз казах, че партийният лидер носи най-голяма отговорност за изборния резултат, заяви Груевски пред портала Курир. Независимо от партийния анализ на резултатите от местните избори, дори той да утвърди, че приносът ми за загубата е малък или несъществуващ, ще подам оставка пред партийните органи, каза Груевски. След това в съответствие с устава на партията ще бъде организиран извънреден конгрес за избор на нов лидер, посочи той.

Кой е Никола Груевски

Груевски бе избран за лидер на ВМРО-ДПМНЕ с помощта на Любчо Георгиевски през 2003 г. Той бе премиер на Македония от 2006 г. до края на месец януари на 2016 г.

Като лидер на опизицията той отказа да подкрепи подписания между България и Македония договор за приятелство, подписан от "марионетното правителство на Зоран Заев".

В момента е разследван и обвиняем по няколко дела, които се водят от Специалната прокуратура в Скопие. Груевски е и с отнет международен паспорт и няма право да напуска Република Македония.

Като премиер Груевски се свързва и с проекта "Скопие 2014“ за стотици милиони, по който в центъра на мкедонската столица бяха посторени триумфална арка, величествен памтник на Александър Македонски и още голям брой статуи, които да да придадат на града неокласически и бароков вид.

"Шпигел": Скопие затъва в кич

След катастрофалните резултати по време на местните избори от октомври Груевски бе подложен на огромен натиск, дори и от страна на най-близките си сътрудници, които поискаха неговата оставка. Според тях "той носи най-голямата вина и отговорност за загубата на изборите".

Феноменът Груевски

Бившият премиер на Македония в периода 1998 - 2002 г. и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски коментира тази вечер в интервю за БНТ, че не разбира антибългарските настроения на партията ВМРО-ДПМНЕ, на която е бил председател. Той посочи, че в ръководството на партията е имало няколко души, които не само че са се декларирали като големи приятели на България, но и са се самоопределяли като българи.