Грипът „Камбоджа“ удря предимно децата

22 Март 2022 | 10:28
0 коментара
Общество
Грипът  Камбоджа  удря предимно децата

Грипът “Камбоджа”, който върлува из страната, атакува предимно децата, съобщиха епидемиолози. За повишена заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания съобщи днес шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. “Ако сравним миналата седмица с предишната, в цялата страна, повишението е около 30%”, уточни професорката.

Данните показват обаче, че в около половината от областите в страната повишението е по-голямо – с около 50%. В Благоевград вече беше обявена грипна епидемия, Силистра също е на прага на епидемията.

Проф. Христова съобщи, че всички изследвани в националния център проби са от щама “Камбоджа”, който протича по-тежко с по-голям брой хоспитализиции. “Голяма част от изпратените материали са на хоспитализирани пациенти, и то предимно деца от 5 до 14 години, но също така и на възрастни над 65 години”, съобщи тя. “Важно е да се спазва дистанция и да се носят маски, защото това са едни от най-добрите методи за предпазване”, подчерта проф. Христова.

Грипът тип “Камбоджа” протича с температура – обикновено над 38 градуса, с главоболие, болки в мускулите и ставите. Хремата не е от най-типичните симптоми, обясни проф. Нели Корсун.

В първата община – Благоевград, в която официално бе обявена грипна епидемия от 18 март, тъй като броят на болните е 400 души на 10 хиляди души население. Това се случи в момента, когато коронавируса отстъпи.

Най-засегнати са децата, сред бебетата и учениците до 9 клас има най-много регистрирани болни, те са над половината от боледуващите.

“Следим броя на отсъстващите ученици по здравословни причини, които ако преминат границата от 30%, ще бъде обявена дистанционна форма на обучение в електронна среда. Към момента техният брой е 20% в Благоевград, само единични училища са с отсъстващи ученици до 29%. Петрич и Сандански са следващите по брой заразени и ако преминат определената граница, и там ще бъде обявена грипна епидемия”, казаха още от РЗИ-Благоевград.

Само за община Благоевград има забрана на плановите операции в лечебните заведения за активно лечение, забрана на свижданията в болниците, спиране на планови имунизации и реимунизации, което не включва ваксинирането срещу COVID-19. Спират се детски консултации, женски консултации и профилактични прегледи, извършващи се от общопрактикуващите лекари и специалисти”.

Добавете Вашия коментар

TOP