Грипът и как да разпознаем усложненията

16 Януари 2024 | 15:17
0 коментара
Любопитно
България
Грипът и как да разпознаем усложненията
Началото и края на грипните епидемии се бележат от една особена форма на възпаление на средното ухо – т.нар. хеморагичен отит, познат още като отит с кръвоизливи или пък грипозен отит. Това е само едно от усложненията в областта на УНГ-заболяванията, до което може да доведе едно по-тежко протичане на грипната инфекция, коментира доц. Дончо Дончев, част от екипа на Клиниката „Ушни, носни и гърлени болести” на ВМА.

Протича със силна болка, възможно е да има кръвотечение от ухото и намаление на слуха, като последното е вследствие най-вече на засягане на слуховия нерв.
Доц. Дончев подчертава, че усложненията обикновено засягат т.нар. рискови групи – хора с понижен имунитет, възрастните хора или прекалено малки деца, но грипозният отит „поразява” и съвсем здрави хора.

Ако по време на грипна епидемия имаме внезапна, рязка промяна на слуха, дори и заболяването да е протекло без болезнената част, за която споменах по-горе, изключително важно е да се потърси специализирана помощ и то в рамките на 72 часа, тъй като увреденият слухов нерв може да бъде лекуван ефикасно само в този много кратък период. Ако не се започне ранно лечение, може да се стигне до необратими последици, категоричен е специалистът.

Той припомня и стандартните грипо-подобни симптоми, които също не са за пренебрегване – температура, отпадналост, студени тръпки по тялото, по мускулите и по ставите, дразнене в очите, увеличено количество на секрети в носа, болки в гърлото, кашлица.
Хроничните синузити също се обострят тежко и за продължителен период от време.

Добавете Вашия коментар

TOP