ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ СЪС „СТЕНОГРАМАТА КТБ“! Президентът с безумни оправдания, след като главният му секретар прави отказ

04 Февруари 2017 | 10:54
2 коментара
Общество

КТБГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ СЪС „СТЕНОГРАМАТА КТБ“. ПРЕЗИДЕНТЪТ С БЕЗУМНИ ОПРАВДАНИЯ СЛЕД КАТО ГЛАВНИЯТ МУ СЕКРЕТАР ПРАВИ ОТКАЗ. КОЙ ВИ НАРЕДИ „ЕКИПА“ И КОЙ НА КОГО СЛУЖИ, ГОСПОДИН „ЛЬОТЧИК“, съобщава AFERA.bg.

Разсекретяването на стенограмата за КТБ остава крайъгълния камък, който вече потроши бляботенията на избрания за президент Румен Радев за честност, справедливост и още куп тинтири – минтири. Скандалът става грандиозен и заради това, че човекът на Радев – главният секретар на Президента Димитър Стоянов подписва отказ за разсекретяване на „стенограмата КТБ“, като не става ясно всъщност знае ли за това Румен Радев, та се налага седмица по-късно да дава безумни оправдания, че му трябвало „малко време“.

От какъв зор президентската ти институция подписва ОТКАЗ, след като ти „трябва време да решиш дали да я разсекретиш“?! Това в прав текст означава, че или самолетът на Румен Радев лети без пилот, или че НЯКОЙ ДРУГ ДИКТУВА как да бъдат защитени интересите на политическата СИМБИОЗА.

Ето и шокиращата хронология.

На 26 януари т.г. главният секретар на президенството Димитър Стоянов, назначен с указ на президента Румен Радев, т.е. негов човек, подписва официален отказ на отправено искане от страна на сайта www.bivol.bg по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за разсекретяване на „стенограмата КТБ“. Искането на сайта „Биволъ“ е отправено към президента на републиката Румен Радев.

На 26 януари т.г. журналистите от „Биволъ“ получават отказ за разсекретяване на „Стенограмата КТБ“, подписан от главния секретар на президента Радев – Димитър Стоянов.

Кой е Димитър Стоянов?  Завършил Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия. През 2001 г. завършва Командно-щабната    академия на Военната академия „Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж „Максуел”, САЩ. От 2009 г. е началник на щаб в авиобазата,    през 2013 г. става началник на сектор „Авиационна техника и въоръжение“ в Командване на ВВС. През 2014 г. е назначен за заместник-началник на щаб в Командване на ВВС, а в периода 2015-2016г. е назначен за началник на  щаба на Военновъздушните сили. Назначен е с указ на президента Радев за главен секретар на Президентската институция на 23 януари т.г.

На третия ден от новата си работа Димитър Стоянов подписва отказ за разсекретяване на „Стенограмата КТБ“.

Искането за разсекретяване на стенограмата по ЗДОИ е заведено от „Биволъ“ на 16 януари 2017 г. Преди това в годините Росен Плевнелиев на два пъти отказва стенограмата да бъде разсекретена.

От 16 януари до встъпването на длъжност на президента Радев, Плевнелиев има даден шанс от „Биволъ“ да разреши разсекретяване на стенограмата, но не го прави.

Така човекът на Румен Радев – главният секретар Димитър Стоянов подписва отказ за разсекретяване, позовавайки се на същите безумни мотиви от предходните откази на Плевнелиев.

И сега, забележете!!! – ЧЕТИРИ ДНИ след подписването на отказа от страна на НЕГОВИЯ ГЛАВЕН СЕКРЕТАР Димитър Стоянов, докато е в Брюксел – на 30 януари т.г. – Радев отговаря на питане на журналиста Веселин Желев в Брюксел, така:

Нека се запозная с тази стенограма. Нали разбирате, че аз съм в безпрецедентна ситуация. Кажете ми кой президент, още с встъпването в президентството, освен ангажиментите по съставяне на своята администрация, е имал тежкия ангажимент веднага да назначава служебно правителство? Нека нещата тръгнат едно по едно. Чакали сте години за тази стенограма. Ще почакате още малко“, каза Радев. „Аз действам така: първо се запознавам аз с въпросите, преценям ги и тогава… До момента съм нямал тази възможност“.

Радев бил в „безпрецедентна ситуация“?!

И какво ти е „безпрецедентното“ в ситуацията със „Стенограмата КТБ“, „льотчик“? Че не знаеш на кого да угодиш по-напред, или че прекрасно знаеш какво ще стане със разсекретяването на стенограмата и понеже очевадно си „храбро сърце“, вече си напълнил гащите?

„Чакали сте с години. Ще почакате още малко. Аз действам така: първо се запознавам аз с въпросите, преценям ги и тогава…“, по безумен начин се оправдава „льотчика“.

Е, питаме ние – като първо ТИ се запознаваш и „ПРЕЦЕНЯШ“, защо още на третия ден главният ти секретар подписва категоричен отказ за разсекретяване на стенограмата?

И още нещо: какво означава, ти, господин президент, да „ПРЕЦЕНЯШ“?

Към „Стенограмата КТБ“ има огромен обществен интерес и да се чуе истината НЕ ЗАВИСИ ОТ ТОВА, КАТО Я ПРОЧЕТЕШ, ТИ КАКВО ЩЕ „ПРЕЦЕНЯШ“. Какво има да „ПРЕЦЕНЯШ“ – кой е „добър“ и кой „лош“? Ти да не си Господ? Ако изобщо си спомняш какви ги плещеше по време на предизборната си кампания, щеше да си наясно – че разсекретяването на „Стенограмата КТБ“ трябваше да е първото ти действие, за да не остане никакво съмнение за зависимостите ти или безхаберието ти.

Не ти трябва да „ПРЕЦЕНЯШ“,  а народа трябва да прочете ИСТИНАТА, и ако прокуратура е на място да поеме топката нататък.

Всичко останало е „надграждане“ на МАФИЯТА.

Което, впрочем пролича от състава на служебното ти правителство, начело с едно лице, за което нямаше нужда толкова да се пънеш, със същия успех можеше да назначиш Борисов или Цветанов.

На 31 януари сайтът „Биволъ“ е обжалвал отказа на президентската институция в лицето на Димитър Стоянов /?!?!/ пред Административния съд – София.

И е крайно време, Президенте, да дадеш ясно и категорично обяснение – кой нареди екипа ти, кой ти подшушна служебното правителство, главният ти секретар ли е по-важен от тебе, дето още не си „преценял“, и кой на кого служи от СИМБИЗОТА!

Ето и текста на жалбата до Административен съд – София:

УВАЖАЕМИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ,

С горното решение на доверителя ми бе отказан достъп до обществена информация, поискана със заявление вх. № 31-00-1 /16.01.2017 г. , състояща се в стенограми от консултациите за КТБ, проведени при Президента на Република България на 29 юни 2014 г.

Отказът е незаконосъобразен :

В него се признава качеството на исканата информация като обществена, не се отрича нейната наличност, няма спор и по носителя, на който доверителят ми желае да бъде получена информацията, както и че е налице надделяващ обществен интерес.

Единственият мотив на отказа е, че информацията съдържала професионална тайна по смисъла на чл.63 ал.1. ЗКИ, поради което не можела да бъде предоставена поради наличието на забрана в ЗДОИ, спрямо който пък който ЗКИ бил специален закон.

Професионалната тайна не е класифицирана информация и е защитена информация само в случаите, посочени в чл.63 ал.1. ЗКИ. Задължение за опазването и тежи само върху лица от БНБ и банковия надзор, а не и върху трети лица, още по- малко пък върху президента.

Освен това ЗКИ допуска разкриването и и от задължените лица в хипотезата на дружество, обявено в несъстоятелност, какъвто е ноторният случай с „КТБ” АД.

Също така в резюмето на обжалвания акт за състоялите се консултации е посочено, че са се обсъждали опитите за дестабилизиране на банковата система и за мерките за гарантиране на банковата стабилност в страната- теми, които са извън хипотезата на чл.63 ал.1. ЗКИ.  Докладът на управителя на БНБ не е част от исканата със заявлението обществена информация, тъй като за него се научаваме едва от атакуваното решение.

В крайна сметка професионалната тайна е разновидност на производствената и търговска тайна по смисъла на §1.т.5. от ПЗР на ЗДОИ.Съшата подлежи на разкриване при условията на надделяващ обществен интерес, обратно на приетото в решението.

Органът не е съобразил обстоятелството, че от създаването на информацията до поискването и са изтекли повече от две години и половина, а максималният срок за пазене на служебна тайна е шест месеца. Per argumentum a fortiori от чл.34 ал.1.т.4. от ЗЗКИ следва да се приеме, че срокът на професионалната тайна не може да бъде повече от шест месеца, които отдавна са изтекли.

Ето защо МОЛЯ да отмените обжалваното решение, като задължите органа по чл. 3. ЗДОИ да я предостави на доверителя ми, като присъдите на същия и разноските по делото.

ПРИЛОЖЕНИЯ : Копие от жалбата, адв. пълномощно.

С уважение :“

afera.bg

Послепис на Иван Петров, адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1995-2008/: 

Някой може ли да ми посочи в кой нормативен акт е предвидена длъжността „главен секретар на президента“ и на какво основание се изживява като административен орган по смисъла на Закона за достъп до обществена информация. 
Ако не е нормативно предвиден, то тази длъжност не попада в този кръг и отказът по повод „стенограмата КТБ“ е нищожен. Това дава възможност за „поправителен“ на президента, като постанови решение, с което разсекрети въпросната стенограма. По Конституция, президентът може да възлага свои правомощия само на вицепрезидента. Освен това, президентът се произнася с укази, а такъв за упълномощаване на главния секретар поне аз не съм видял. Важно е да се спазва закона и това ще доведе до разсекретяване не само на тази стенограма.

Добавени коментари

георги атанасов публикува:
05 Февруари 2017 | 15:58
На 16 януари командваше Плевенлиев. Защо изопачавате новия президент
[email protected] публикува:
05 Февруари 2017 | 08:14
Чети журналисте!Сигурен съм, че президентът ще разсекрети стенограмата!Смятам обаче,че ти си предубеден,че това няма да стане и затова предварително бълваш глупави умозаключения.Не се изсилвай толкоз!Смешен си! Герб толкова неща са насрали,че на Президента са му нужни доста седмици да ги изчиства...

Добавете Вашия коментар

TOP