Грандиозен финал на „Пирин Фолк“ Сандански 2023

28 Август 2023 | 09:26
0 коментара
Култура
Благоевград
Грандиозен финал на  Пирин Фолк  Сандански 2023

Последната фестивална вечер на XXXI-то издание на фестивала „Пирин Фолк“ 2023 бе запазена за най-вълнуващия Конкурс за авторска македонска песенЛетният театър в Сандански отново бе препълнен и не можа да побере всички желаещи да станат част от магията на традициите.

Тази година събитието бе още по-специално заради присъствието на президента Румен РадевТой е първият държавен глава, който посещава най-влиятелното фолклорно събитие у насРумен Радев приветства всички участници и гости на форума от сцената на Летния театър. „Фестивалът продължава да разкрива красотата на Пирин и магията на неговата музика, продължава да разгръща родолюбивите идеи. Сърдечна благодарност към организаторите, към журито и към всички участници, които продължавате да срещате традициите в песенното ни творчество с настоящето, за да можем всички ние да преоткриваме и обогатяваме съкровищницата на българския фолклор“, каза той.

Събитието бе уважено и от други високопоставени гости – Негово Високопреосвещенство Неверокопският митрополит Серфаим, областният управител Мария Димова, кметовете на Петрич и Струмяни, както и представители на държавни и общински институции. Сред гостите на фестивала бе и актьорът Михаил Билалов.

В Конкурса за авторска македонска песен бяха представени 12 нови композиции,  които се бориха за престижните награди. Участниците заложиха на песни с различна тематика: за родината, за любовта, за родния край и веселието. С много вълнение и емоции те потопиха публиката в Летния театър, както и милионите пред телевизионния екран в красотата на македонска песен и традиция.

 Първа награда на фестивалното жури грабна Радостина Николова – "Пиринска душа", втора награда получиха  Сашка Васева и Юлиян Асенов – "Боже мили", а трета - Антония Рангелова и Светослав Стойчев – "Нашата земя".

Награда на зрителите получиха Надежда Славова и Здравко Петров - "На гурбет отиваме".

Наградата „Свети Врач“ на кмета и Община Сандански отиде при Сашка Васева и Юлиян Асенов – "Боже мили".

Наградата на Радио Благоевград получиха Антония Рангелова и Светослав Стойчев – "Нашата земя".

Зрителите имаха възможност отново да се насладят на изпълненията на големия победител в "Детски Пирин Фолк" 2023 – Теодора Славова и на носителя на I-ва награда на Фестивалното жури в Конкурса за изпълнителско изкуство – Илиян Сандрев.

Гост-изпълнители в последната фестивална вечер бяха Ирина Паскалева и Стоян Петков, които бяха отличени с награди в миналогодишното издание на фестивала. С голям трепет двамата артисти отново се качиха на сцената в Летния театър, за да зарадват зрителите с изпълненията си.

Добавете Вашия коментар

TOP