Граждани внасят в НС подписка срещу връщането на хартиената бюлетина

08 Ноември 2022 | 12:01
0 коментара
Политика
Граждани внасят в НС подписка срещу връщането на хартиената бюлетина

Подписка срещу връщането на гласуването с хартиената бюлетина, наравно с машините, ще внесат граждани в деловодството на Народното събрание. Инициаторите ѝ заявиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, че подписката е подкрепена от 6500 гласоподаватели. Те ще настояват за свикването на обществено обсъждане по темата от парламентарната правна комисия.

Реабилитирането на хартиената бюлетина за нас е изключително опасно, обяви адв. Атанас Бояджиев.

Той запита защо преди приемането на първо четене на законопроекта на депутати от парламентарната група на „БСП за България“ за промени в Изборния кодекс не е имало обществено обсъждане.

По думите му промените в изборното законодателство не са най-важните, с които е трябвало да се занимава новото Народно събрание.

На първо четене: Депутатите гласуваха за връщане на хартиената бюлетина

Инициаторите на подписката срещу хартиената бюлетина са готови да поискат от президента Румен Радев да наложи вето на закона, ако той бъде приет и на второ четене. Те не изключиха възможността и за гражданско неподчинение.

Юристът Деян Дешков подчерта, че връщането на хартиената бюлетина неминуемо ще доведе до подправени протоколи и контролиран вот.

Адв. Весела Кънчева се обяви против тезата, че гласуването с машина е по-трудно, защото, смята адвокатът, то е не по-сложно от работата с банкомат. По думите ѝ, от друга страна, се внушава, че устройствата не са достатъчно сигурни.

Инициаторите на подписката не смятат, че машините са причина и за спада в избирателната активност.

Добавете Вашия коментар

TOP