Градушка като орех валя днес край Карлово и Нова Загора

16 Май 2019 | 22:58
0 коментара
Общество

Градушка с размерите на орех валя в четвъртък в села край Карлово и Нова Загора.

По разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са сформирани комисии за оценка на щетите.

 

Представители на общинските земеделски служби започват още утре обследвания на пораженията. Те ще имат задача да опишат щетите на земеделските стопани, за да им бъдат изплатени в най-кратки срокове обезщетения.

В петък засегнатите населени места ще бъдат посетени от директора на Областна дирекция Земеделие- Пловдив и директора на Областна дирекция Земеделие- Сливен. За улеснение на засегнатите стопани е създадена организация за подаване а заявления за обезщетение до кмета на населеното място.

От Изпълнителна агенция за борба с градушките съобщават, че в района на село Каравелово и в района на Нова Загора не са извършвани противоградови действия, тъй като те са извън защитавана територия. От агенцията припомнят също, че не се извършват противоградови действия над населени места.

До края на месеца се очаква да стартира дейността на новоизградената ракетна площадка и команден пункт в района на област Стара Загора -„Тъжа”, която да покрие поразения от днешната градушка район.

Едрите ледени късове изненадаха и шофьорите, каращи по магистрала „Тракия” в района на Нова Загора. От Агенция „Пътна инфраструктура” коментираха, че не е имало затруднения на движението.

Градушка от ледени късове с размер на орех падна и в района на Карлово. Най-големи са пораженията в село Каравелово, съобщи кметът на населеното място Славка Червенкова.

„Унищожени са всички насаждения в селото”, каза Червенкова. Тя уточни, че градушката е заваляла около 15.30 часа и е продължила около 10 минути. „Унищожени са розови и лозови насаждения и градините със зеленчуци. Всичко е по земята. Зърната от градушката все още не са се разтопили”, добави кметът на Каравелово.

По думите на Червенкова в землището на селото има около 70 дка розови насаждения и около 150 дка лозя. „Трудът на хората е съсипан, но срещу природата не можем да вървим”.

Градушка валя и в самия град Карлово, както и в селата Богдан, Певците и Иганово, като там тя бе примесена с дъжд. Продължи около 3-4 минути и бе по-слаба, като не причини сериозни щети.

 Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP