Градево в трескава подготовка за големия събор „Илинден“

20 Юли 2022 | 10:30
0 коментара
Култура
Градево в трескава подготовка за големия събор  Илинден

Тази събота (23 юни) село Градево ще посрещне хора от цялата страна за големия събор „Илинден“.

Празничната програма ще започне в 11.00 часа с тържествена света литургия. За доброто настроение на празнуващите ще се погрижат Николина и Мария Чакърдъкови, заедно с Неврокопския танцов ансамбъл, Ансамбъл „Пиринска китка“ – Благоевград, Ансамбъл „Веселие“ – Симитли и Кольо Македонеца.

Дни преди празника на село Градево текат трескави приготовления. Жители и потомци от село Градево, сред които председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров и кметът на село Градево Николай Филимонов, пребоядисват оградата на възрожденската църква „Свети Илия“, подготвят двора и прилежащите части на храма, за да посрещнат гости от близо и далеч.

Храм „Св. Илия“ в село Градево е един от най-старите молитвени домове в симитлийското. Църквата е построена през 1847 година. В архитектурно отношение представлява каменна трикорабна псевдобазилика с нартекс и женска църква над него. На западния и южния свод има барелефи с дракони. Интериорът е дело на четирима зографи. В олтара и по холкела на централния кораб има 36 сценописни сцени и фигури, дело на неизвестен зограф, които оцеляват при земетресението от 1904 година. Иконостасът е рисуван и има високохудожествена позлатена резба по венчилката, царските двери и кръжилата. На цокълните табла има осем сцени от Шестоднева в елипсовидни медальони. Над царските двери има три резбовани разпятия с дракони. Осемте царски икони са от 1849 година – дело на неизвестен зограф.

Добавете Вашия коментар

TOP