ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Задава ли се нова епидемия и поредна вълна на COVID-19?

26 юни 2022 | 10:39
0 коментара
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Задава ли се нова епидемия и поредна вълна на COVID-19?

Слаб ръст на новите случаи на COVID-19 у нас и риск от скрита заболеваемост. Тези опасения изрази пред NOVA вирусологът проф. Тодор Кантарджиев. Може ли поредната вълна от коронавирус да подрани и крие ли опасност летуването в Гърция, където върлуват нови подварианти?

Макар че нова COVID вълна се очаква най-рано наесен, лятото също крие своите рискове, предупреждава проф. Кантарджиев. 

„Като тръгнаха нашите сънародници по Гърция - да не си внесем някой от подвариантите BA.5 и BA.4”, посочи той.

Докато в южната ни съседка всеки ден се отчитат над 9000 новозаразени, у нас броят им е драстично по-малък. Според проф. Кантарджиев една от причините е, че вече всеки трябва да заплаща за PCR изследване.

„Касата направи едно мъдро решение - като се охлабиха мерките, спря и изследването и нямаме случаи – 200, 300 - идеално, хората имат по няколко хиляди”, обясни още професорът.

И още – по този начин може да не разберем кога някой ще внесе у нас върлуващите в Гърция подварианти на Омикрон. В разгара на сезона социалните контакти, концертите и фестивалите крият риск и от бум на друга зараза - от маймунска шарка.

„Европа се оказва епицентърът на развитието на маймунската шарка. Всеки може да се зарази, макар че почти всички докладвани случаи в Европа са на хомосексуални мъже.  Затова и експерти от Световната здравна организация се срещат с представители на гей обществото и им предоставят информация на фона на прайд парадите в различни държави”, коментира представителят на СЗО в България Скендер Сила.

„Сега някои хора са така по-свободни - много танцуват на близо и други работи правят. Не се търкайте така с непознати”, апелира Кантарджиев.

Според вирусолози опасност от епидемия няма. Симптомите, с които да разпознаем заразата, вече са известни – висока температура, болки в мускулите, а в по-тежките случаи и обрив.

„Най-важното е, че при маймунската вариола има подуване и болка по лимфните възли. Ако стане такъв обрив и няма лимфни възли и болка - това е едрата шарка”, посочи проф. Кантарджиев.

„За да не се стигне дотам, всеки може да ограничи сексуалните си партньори и да използва предпазни средства, както и да не споделя кърпи или чаршафи с непознати”, уточни Сила.

В средата на юни Европейската комисия подписа договор с компания за 110 000 дози ваксини срещу маймунска шарка. По план първите доставки се очакват до броени дни. Те ще се доставят до страните след заявки.


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?