ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Ето кои ще са най-засегнати от четвъртата ковид вълна

01 Август 2021 | 12:49
1 коментара
Любопитно

Новата вълна ще засегне предимно неваксинираните и то младите хора, които по-рядко спазват противоепидемичните мерки. Това посочи пред БНР имунологът акад. Богдан Петрунов и предупреди, че неминуемо в началото на есента ще бъдем в началото на сериозна вълна.

Експертът разясни, че ваксината не предпазва от разпространение на инфекцията, а помага за по-леко прекарване на болестта, ако човек се зарази. Без защита обаче няма да се справим с пандемията. „Ако не вдигнем нивото на имунизацията и не постигнем 70-80% колективен имунитет, няма да можем да се справим с епидемията и да я сведем поне до ендемия. Нещата не са спокойни, всеки ден се увеличават случаите", каза ще акад. Петрунов.

По думите му за успеха на имунизацинната кампания е важен примерът на останалите. „Много голямо значение има поведението на лекарите и учителите, които трябва да дадат пример на целия български народ, като се ваксинират”, посочи имунологът.

Той допълни, че ваксините, както всяко друго лекарство, имат странични реакции, но тези след прекарана коронавирусна инфекция са много по-вероятни. ”Рискът е хилядократно по-малък в сравнение със страничните реакции след преболедуване от Covid-19”, посочи акад. Петрунов.

Той разкри, че се работи по т.нар. Т-клетъчни ваксини, които са с много висока ефективност. „Те  ще стимулират клетъчния имунитет и то тези клетки, които са носители на имунологичната памет и които имат цитотоксичност по отношение на вирусите", разясни имунологът.

Акад. Петрунов посочи и резултатите от проучване, направено сред 8 млн. души в 92 страни, доказва, че носенето на маска намалява риска от разпространението на инфекцията в 25% от случаите. 

Добавени коментари

niki публикува:
03 Август 2021 | 20:21
Айде разберете се какво да говорите ,наговорете се ,иначе казано каквото и да ми кажете едва ли ще се ваксинирам ,живи и здрави да сте

Добавете Вашия коментар

TOP