Горската мафия скри дървата за огрев в Благоевград

07 Октомври 2015 | 10:26
2 коментара
Общество
Горската мафия скри дървата за огрев в Благоевград

Складовете празни, продават само по списък

Дървата за огрев изчезнаха от борсите в цялата страна на прага на отоплителния сезон. Благоевградчани си спомниха за старите времена на т.н. социализъм, когато закупуването на телевизор или хладилник ставаше с предварително записване в тетрадка, в магазина, пише вестник „Телеграф“ в днешния си брой.

Актуалната тема в разгара на есента за жителите на 80-хилядния областен град, в който дървата е един от основните източници за отоплениев е липсата им.

„В други години по това време складовете за дърва преливаха, сега ни записват в тетрадка и не ни казват кога ще ни доставят дървата за огрев. Може след седмица, а може и след месец, ни казват собствениците на складовете”, вдигат притеснително рамене няколко благоевградчани, които заварихме на един от празните складове за дърва.

 

„Нямаме дърва за хората както минали години, защото ни въведоха куп забрани да си добиваме сами дървата в гората. Горските пътища са в окаяно състояние, а горското нехае и не ги поддържа. Зависими сме от времето, затова не можем да обещаем на хората, че още утре ще им доставим дървата”, каза  в своя защита Георги Евтимов - Часовникаря, собственик на склад за дърва в квартал “Еленово”.

Негов колега от съседен склад направо си призна: “Забраниха ни контрабандната сеч, затова няма дърва. Да видим Бойко докога ще издържи на тази игра на нерви. Ако ни разхлаби малко въжето складовете веднага ще се напълнят. Камионите ни ги проверяват през 10 км по пътя, като че ли возим наркотици”, назова с няколко думи същността на проблема собственикът на празния склад, който основателно не пожела да си каже името и да бъде сниман. Евгени Чачев също собственик на такъв склад излезе от луксозен джип и каза, че хората се сещат да се снабдят с дърва, едва  когато зимата потропа на вратата им.

„Идват обикновено в събота и искат на минутата да им доставим камион с дърва, което ни е невъзможно”, каза Евгени без да обясни защо миналата година по това време складът му е пращял от дърва и поръчките на хората са били удовлетворявани още същия ден. 

Още по-директен беше четвърти собственик на склад за дърва за огрев, който се представи само с малкото си име Наско. „В момента над 70% от добиваната дървесина се изнася за Гърция. Държавата ужким въведе забрана за износ на необработена дървесина, но сега на място дървата се режат и цепят. После се продават в Гърция за 90 евро на тон без транспортните разходи. Един тон се равнява на малко над 1 кубик. Тук ние продаваме на хората кубика нацепени дърва за 80 лева, направете сравнение. От нашия район за Гърция изнасят само определени 2 фирми, затова за тях незнайно как се доставят дъбови дърва и се товарят в ТИР-ове за износ”, допълни разказа си Наско.

 

Ежедневно над 500 ТИР-а с обработени дърва за огрев минават през ГКПП – Кулата и ГКПП – Илинден в посока Гърция. Само 2 благоевградските частни фирми  изнасят безпрепятствено хиляди тонове дърва.В средата на миналия месец 4 камиона на едната от тях бяха хванати с контрабандна дървесина в района на село Сушица над Симитли. При проверка на експерти от ЮЗДП е установено, че въпросните камиони превозват незаконно добит дървен материал от горския фонд държавна собственост. Срещу собствениците на камионите е образувано дознание, а дървата конфискувани.

 

„Имаме готовност с 300 000 пространствени кубика, а към момента това, което е предоставено е около 30 000 кубика или 10% от предвидените дърва за огрев“, заяви инженер Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно горско предприятие.

„Нашите цени не са повишени в сравнение с миналата година и са на същите нива – тези за широколистните дърва са от 30 до 40 лева , а за иглолистните от 20 до 30 лева за 1 кубик без ДДС. Дървата за които говоря са на склад в гората. За да бъдат сигурни, че дървата им са отсечени легално, потребителите трябва да следят за положена контролна горска мярка, както и сложени контролни пластмасови пластини с идентификационен номер. Трябва да им бъде издаден и превозен билет от служител на съответното горско стопанство – така всички тези неща гарантират, че дървата са законно придобити. Ако някъде някой има проблем, нека да сигнализира незабавно”, допълни още инженер Дамянов.

 

Само в района на Горско стопанство – Благоевград са предоставени 10 000 хиляди пространствени куб. метра дърва, които са насочени за домакинствата. За съжаление лицензираните фирми за добив в горските територии все още не са проявили интерес за добиването им. Отделно ДГС-Благоевград доставя до домашни адреси широколистна дървесина - метровки на цена 75 лева с ДДС за 1 кубик.

Добавени коментари

горския публикува:
08 Октомври 2015 | 11:11
Дамянов, много добре знаеш, че Калин Зашев е отрепка и далавераджия, назначен от герб мафията за директор на ДГС.Това отроче на комунисти се е нагъзило на всеки само и само да е на далавера. Като ходи из гората да внимава някой ловджия да не го вземе за диво прасе и да го отстреля та да се мирне малко в горското и да секнат дървата към цеха на Камбитов.
за Наско публикува:
07 Октомври 2015 | 20:09
Наско,Наскооооооооооооооооооооооооооооооооооооо,гола вода си.Ела да ти продам един кубик за малко над тон. Вземи се просвети малко.Смешник.

Добавете Вашия коментар

TOP