Гореща вълна обхваща страната: Как да се предпазим от жегата?

11 Юли 2023 | 10:16
0 коментара
Любопитно
България
Гореща вълна обхваща страната: Как да се предпазим от жегата?
Първата гореща вълна за лятото обхвана България. Очаква се в края на седмицата термометрите да достигнат на места до 40 градуса.

Горещата вълна е опасна за възрастните хора и малките деца. Не бива да се стои на слънце особено в часовете между 11 и 16 часа, съветват специалистите. Носете светли и широки дрехи, пийте повече течности и носете шапки.


Дори на морския бряг трябва също да бъдете внимателни със слънцето. Особено вредно е излагането на слънчевите лъчи за повече от 10 - 15 минути, независимо от тена, който имате.

 

Сянка и много течности са спасението в лятната жега
IStock

 

Заради очакваните високи температури не палете огън на открито, това може да доведе до възникването на пожари, които много трудно ще могат да бъдат овладени.

Жегата влияе и на шофирането. Бъдете внимателни, заради жегите реакциите на шофьорите се забавят. Карайте с колани, не изпреварвайте неразумно, спазвайте дистанция.

Лекарите съветват възрастните хора, хронично болните и малките деца да не излизат навън в най-горещите часове от деня. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол.

Добавете Вашия коментар

TOP