Горещ парламентарен ден. Депутатите гласуват бюджета и отхвърлят ветото на Радев върху ИК

23 Декември 2022 | 07:23
0 коментара
Политика
Горещ парламентарен ден. Депутатите гласуват бюджета и отхвърлят ветото на Радев върху ИК

Горещ ще бъде последният за 2022 година парламентарен ден.

Очаква се днес частичното вето на президента Румен Радев върху Изборния кодекс да бъде окончателно преодоляно, а новите изборни правила, с които хартиената бюлетина се завръща, да влязат в сила.

Депутатите продължават днес с разискванията по останалите текстове от Преходните и заключителни разпоредби на удължителния закон за бюджета за тази година.

 

Миналата седмица президентът Румен Радев наложи частично вето на Изборния кодекс, което бе лесно преодоляно в парламентарната правна комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Има постъпило становище на БНБ, в което се посочва, че "специална хартия" за машините няма и може да бъде осигурена в срок до 8 месеца. Това означава, че ако има предсрочни избори, което е все по-вероятно, за машините няма да има хартия и следователно машинното гласуване изобщо ще отпадне.
 

След като вчера депутатите не успяха да приключат работата по бюджета, днес текстовете трябва да бъдат окончателно приети.

 

Вчерашния пленарен ден бе белязан от пререкания, свързани с минималната работна заплата, внесени от левицата и "Продължаваме Промяната".

"След като отменихме Коледата за българските деца с първото гласуване по параграф 12, нека поне да допуснем и приемем минималната работна заплата, настоя Асен Василев от "Продължаваме Промяната". Той апелира народните представители да осигурят от началото на следващата година работещите на минимална работна заплата да имат някакво по-адекватно заплащане.

Кирил Петков обърна внимание, че оставят минималната работна заплата да бъде 710 лв. и определи случващото се като безобразие. Наистина ме е срам да бъда част от това Народно събрание, заяви той.

Разискванията по предложения от Министерски съвет удължителен закон за бюджета започнаха вчера 12:30 днес и продължиха близо седем часа. 


Данъчните облекчения за деца, ненавършили пълнолетие, както и за деца с увреждания, остават същите като през 2022 г. Запазват се ваучерите за храна, за заплащане на ползвани за битови нужди ток и топлинна енергия, природен газ и вода, за дейности, осъществявани от културни организации. Няма да се облагат с данъци ваучери до 200 лв. месечно при определени условия, реши парламентът.

Производителите на ток със съоръжения за производство на електрическа енергия с инсталирана мощност над 1 MW, чиито пазарни приходи са получени от продажбата на електроенергия, и за енергия произведена от въглища и водноелектрически централи енергия, внасят във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" целеви вноски, представляващи положителната разлика между пазарните приходи без ДДС и определения таван на приходите, изчислен при прилагане на стойностите за съответния тип производител, с период на доставка от 1 декември 2022 г. до 30 юни 2023 г., с изключение на сделките с балансираща енергия.

 

Размерът на целевата вноска се изчислява за всяка сделка.

Търговците на електрическа енергия подават във Фонд "Сигурност на електроенергийната система“ декларация по образец, утвърдена от министъра финансите, за всичките си приходи от продадена електрическа енергия по свободно договорени цени, разходите, свързани с покупката и продажбата на тези количествата електрическа енергия, както и размера на дължимите целеви вноски върху тези приходи: в срок до 15 април 2023 г.. Декларациите са за периода от 1 декември 2022 г. до 31 март 2023 г.; а в срок до 15 юли 2023 г. – за периода от 1 април 2023 г. до 30 юни 2023 г.

В 15-дневен срок от влизането в сила на този закон Агенцията за устойчиво енергийно развитие, операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи и търговците на електрическа енергия подават във Фонд "Сигурност на електроенергийната система“ информация за задължените лица, записаха още депутатите.

 

Спорните теми, които продължават да стоят, са свързани с падането на тавана на пенсиите и увеличението на заплатите на педагогическите и непедагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование до 125% от средната заплата. 


Отворен продължава да стои и въпросът кой ще плаща третият ден от болничния. От ДПС предложиха НОИ да плаща всички дни, а бизнесът - нищо. И двете предложения бяха отхвърлени - б.а.)

За днес са планирани и срещи по инициатива на номинирания за премиер от ПП акад. Николай Денков с останалите партии. На нея трябва да се обсъдят предложенията към програмната декларация за националните приоритети и работата на НС през следващата година. От ПП дадоха заявка, че по време на празниците ще изготвят и график за реализирането на всички приоритети. За 3 януари е планирана нова работна среща между партиите, когато да се финализира програмната декларация. От ПП планират да я предложат за гласуване на 5 януари. Ако тя бъде отхвърлена, то "Продължаваме промяната" ще върне втория мандат неизпълнен.

В програмата на депутатите са още промените в Закона за устройство на територията, ЗИД на Закона за медиацията, ЗИД на Закона за предучилищното и училищното образование, както и ЗИД на Закона за кадастъра и имотния регистър.  Ако заседанието се проточи твърде дълго - то останалите проектозакони няма да се разглеждат. След това депутатите ще излязат във ваканция до 3 януари.

Добавете Вашия коментар

TOP