Google е платил 1 млрд. долара на Аpple за търсенето

23 Януари 2016 | 08:46
0 коментара
Бизнес
Google е платил 1 млрд. долара на Аpple за търсенето

Интернет гигантът Google е платил 1 млрд. долара на Аpple за да може търсачката му да се ползва по подразбиране на устройствата на технологичния производител.

Разкритието дойде от съдебни документи, видени от Bloomberg. Финансовите данни за представени в документацията по иск на друг софтуерен лидер, Oracle.

От там обвиняват Google, че е използвал добре познатата платформа Java при разработката на продуктите си, без да плати за това.

Част от иска представляват преписи за финансова транзакция от Google към Apple през 2014 година.

Според адвокатите на Google, ищците „неправилно са разкрили чувствителна и поверителна информация”, която включва приходите от мобилната операционна система Android, възлизащи на общо 22 млрд. долара.

Обвинителният акт гласи, че от Google са използвали защитени от авторското право елементи на Java, продукт на Oracle, при направата на операционната система. Устройства с нея са на пазара от 2008 година.

Apple не е страна по делото, но ищците са представили информацията за огромното плащане от страна на Google.

Най-популярната търсачка в света и досега продължава да се използва по подразбиране в браузърите на смартфоните iPhone и различните компютърни устройства на Apple.

 

Източник: Bloomberg, БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP