Гонят семейства с малки деца от хотели и ресторанти

18 Август 2021 | 16:48
0 коментара
Общество

15 места за настаняване приемат домашни любимци, но не и малчугани

Семейства с малки деца остават извън списъка с гости на места за настаняване и ресторанти у нас. Почивката само за възрастни е възможна в поне 15 обекта на територията на България, пресметна „Монитор”.

В Министерството на туризма обаче не се поддържа подобен официален регистър. Оказва се, че част от хотелите и къщите за гости у нас са по-склонни да приемат домашен любимец с изградени хигиенни навици, отколкото някой малчуган.

Справка в мрежата разкрива, че местата за настаняване от подобен тип

са разположени основно по Черноморието

– от Слънчев бряг, та чак до Златни пясъци. Не липсват и такива обаче, които съчетават релакса без деца с любовта към природата или спа и балнеопроцедурите. Така например можем да се отправим към Враца, в близост до която е създаден къмпинг, предлагащ „нощувка под открито небе”. До всяка от къщите балони, където отсядат посетителите, се стига по индивидуална пътека, което осигурява необходимата за всички във време на пандемия уединеност. В условията на мястото за настаняване обаче ясно е посочено, че

деца под 7-годишна възраст не могат да пребивават вътре

На домашните любимци също им е забранено да се разхождат в региона или да влизат в някой от балоните. За това удоволствие ще се наложи да броим от 75 до 145 лв. в зависимост от деня, който сме избрали за посещение, и продължителността на престоя.

В случай че разполагате с няколко свободни часа и имате нужда да се отпуснете далеч от децата пък, в Панчарево предлагат 4-часов спа пакет. Той ще ви струва 50 лв., като в цената са включени халат, чехли, плодове, кафе, чай и минерална вода. Във връзка COVID пандемията мястото въвежда три времеви зони за посещение на комплекса с цел избягване на струпването на твърде много хора – от 9 до 13 часа, от 13:10 до 17:10 и от 17:20 до 20 часа.

Ако все пак сте традиционалисти и горещите месеци са запазени за морето – родното Черноморие е идеален вариант за ваканцията, тъй като именно там са събрани

най-много хотели за гости над 18 или на поне 16 години

Според една от офертите в мрежата „Премиум ол инклузивът“ в Златни пясъци съчетава богата селекция от местни и вносни алкохолни питиета, освежаващи напитки и коктейли, които се сервират на четири места - пиано бар в лобито, бар край басейна, скай бар и бар на плажа. На разположение на гостите са още инфинити и био басейн с естествени камъчета по дъното. Луксозната нощувка ще ни струва 667 лв. за двама, настанени в aпартамент, като получаваме безплатен вход до плажа за възрастни.

Докато част от собствениците на места за настаняване смятат, че ваканцията единствено за възрастни е поредният чудесен начин да припечелят, тя е приемана от част от потребителите като дискриминационна практика. Оказва се, че в Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) постъпват подобни сигнали за нарушения. 

В подобна неприятна ситуацията са изпаднали две семейства с малки деца на 3 и 5 години, които са се опитали да направят резервация в хотел за възрастни. Такава им е била отказана, макар година по-рано те да са почивали именно на същото място заедно със своите отрочета. Според информация, предоставена на „Монитор”, друг сигнал пък гласи, че на тричленно семейство

не му е позволено да използва ресторанта на хотела

тъй като детето е придвижвано с детска количка. Казусът принуждава родителите да се хранят поотделно, така че бебето да не бъде оставяно без надзор.

Пореден парадокс създава и възможността да отседнем в даден обект със своето куче, но не и със своето дете. Такъв е случаят с комплекс от хотел и бунгала край Росенец. Макар в мрежата изрично да е посочено, че единствено възрастни могат да почиват в него, домашните любимци са добре дошли на територията на дървените къщички в комплекса.

Това обаче далеч не са най-нестандартните хотели, които могат да бъдат открити у нас – класацията оглавяват местата за настаняване на четирикраки. Според статистиката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

регистрираните хотели за домашни любимци в страната са 22

Съгласно наредбите обектите трябва задължително да бъдат регистрирани по реда Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), да отговарят на общите ветеринарномедицински и зоохигиенни изисквания. Помещенията, в които се настаняват животните, пък следва да разполагат със съоръжения и оборудване, които да им осигуряват подходяща среда на престой и отглеждане, съобразена с физиологичните и поведенческите им особености. За тяхното здравословно състояние се следи ежедневно, едновременно с това клетките на животните се дезинфекцират регулярно. Приемът на четирикраките обаче далеч не е толкова лесен, колкото звучи, заради редица изисквания, които следва да бъдат спазени. Домашният ни любимец трябва да бъде чипиран, да има паспорт, който остава в клиниката до напускане на хотела, да бъде ваксиниран и обезпаразитен външно и вътрешно.

Както хотелите за хора, така и тези подлежат на сериозни ежегодни проверки. Статистиката обобщава, че от началото на годината няма постъпили сигнали и жалби за нарушения за неспазване на изискванията на отглеждане и престой на домашни любимци в тези животновъдни обекти. До момента на собствениците им не са налагани никакви санкции.

Добавете Вашия коментар

TOP