ГОЛЯМОТО ИЗТОЧВАНЕ НА ЛУКОЙЛ ВЗЕ ГЛАВАТА НА ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ

25 Април 2019 | 09:19
0 коментара
Общество

Над 45 милиона лева са източени от Лукойл само от сделки за земя за бензиностанции чрез фирми, свързани с “Джи Пи Груп”. Това показва мащабно проучване на Биволъ на стотици сделки на Лукойл България и негови контрагенти. Механизмът е прост – фирма купува земята от частни лица или от община и няколко дни или седмици по-късно я препродава на Лукойл с огромна печалба. След това “Джи Пи Груп” строи самата бензиностанция, също с огромна печалба. Фирмите са с офшорна собственост, но ясно свързани с “Джи Пи Груп”. Разкриването на тези схеми в рамките на скандала “Джи Пи Гейт” доведе до отстраняването на шефа на Лукойл България Валентин Златев. Това е огромно по значимост събитие за българския политически живот, а ефектът от него тепърва ще се разраства.

В публикация от септември 2019 г. Биволъ разкри няколко такива сделки, извръшени чрез фирмата “Пи Ай”. Тя е собственост на офшорка и се явява собственик на земята и сградата, в която се намира седалището на “Джи Пи Груп”.  Телефоните и имейл адреса на “Джи Пи Груп” и “Пи Ай” са абсолютно идентични [email protected]. Пълномощник на “Пи Ай” лицето Велизар Любенов Радев, който е съсобственик в “Джи Пи Строй” с един от акционерите и директор в “Джи Пи Груп” – Георги Василев.

Според източници на онлайн изданието Медияпул, тази публикация на Биволъ е в основата на вътрешно разследване в Лукойл, довело до отстраняването на Валентин Златев от оперативното ръководство. Самият Златев отрича каквато и да било връзка с “Джи Пи Груп”, въпреки факта, че компанията строи и хотелите на неговия баща.

Биволъ предприе методичното проследяване на собствеността на имотите на Лукойл в Имотния регистър, което разкри много по-мащабна картина на източването на Лукойл. Оказва се, че “Пи Ай” е продала на Лукойл имоти за над 17 милиона лева, които е закупила за около 8 милиона лева. Това се случва из цялата страна: Варна  Провадия ТетевенКюстендил Ботевград Велинград Каварна Дряново Троян Пловдив Горна Малина и Левски. Особено драстични са разликите купува-продава в Дряново, където имотът е взет от общината за 90 000 лв. и три дни по-късно препродаден на Лукойл за 1 186 473 лв., както и в Община Горна Малина, където имот продаден от общината за 180 000 лв. се препродава на Лукойл за 1 448 534 лв.

В няколко сделки се включва като втори посредник и фирмата “Кампанела”, която първоначално придобива земята, препродава я с огромна печалба на “Пи Ай”, а “Пи Ай” я препродава на Лукойл почти без разлика в цената. “Кампанела” е на другия съсобственик на “Джи Пи Груп” – Владимир Житенски. Например в Горна Оряховица “Кампанела” купува от частно лице земя за 120 780 лв., две седмици по-късно я препродава на “Пи Ай” за 941 500 лв, а “Пи Ай” я препродава на Лукойл за 991 140 лв.

Брокерските постижения на “Пи Ай” обаче бледнеят пред тези на фирмата “Итърнити”, която до ноември 2018 беше собственост на другия съсобственик в “Джи Пи Груп” – Георги Василев (на водещата снимка под Златев). След като Василев получи обвинение за пране на пари, вследствие на скандала “Джи Пи Гейт”, той е прехвърлил фирмата на Велизар Радев. Това се е случило на 21 ноември 2018 г.

По времето на сделките през 2006-2008 г. “Итърнити”, е собственост на офшорката от Белиз “Болкан Инвестмънт енд Трейд” и се представлява от адв. Велизар Радев. Същата офшорка “Болкан Инвестмънт енд Трейд” е притежавала и “Пи Ай”, което говори за един команден център на фирмите и съответно на сделките, с които е източван Лукойл.

“Итърнити” успява да закупи за кратко време имоти в над 40 локации в страната за общо 54 375 287 лв. и веднага да ги препродаде на Лукойл за общо 91 303 308.82 лв. Чиста печалба – 36,9 милиона лева. Като се сумират сделките на “Пи Ай” и “Итърнити”, пасивът за Лукойл само от сделките за земя е 45 893 875 лв.

След това в схемата влиза самата “Джи Пи Груп”, която строи бензиностанциите и доставя оборудване. На какви цени са строени обектите няма публична информация, но Биволъ научи от източници, че само едно кошче за боклук може да струва на Лукойл 2000 лв. Не е изключено печалбата за “Джи Пи Груп” от строежа на бензиностанциите да надхвърля печалбата за свързаните с него фирми от имотните сделки.

Всичко това е разбира се за сметка на оперативната печалба на Лукойл, така че в решението на ръководството да отстрани дългогодишния директор Валентин Златев има бизнес логика, доколкото през годините се натрупаха сериозни данни и за други подобни схеми.

Златев – регентът на Борисов

Счита се, че Валентин Златев има ключова роля за идването на власт на Бойко Борисов, с когото те поддържат близки отношения още от началото на 90-те години. Икономическият възход на охранителната фирма “Ипон” на Борисов се държи най-вече на договорите за охрана на тръбопроводите на Лукойл. Но това е само видимата част от айсберга.

В дипломатически доклад на Държавния департамент на САЩ, публикуван от Wikileaks, се казва, че в миналото премиерът Бойко Борисов е участвал в схеми за източване на горива от Лукойл, възползвайки се от близките си отношения с Валентин Златев.

13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения.

Както установи разследване на Тагесцайтунг, SIMO се явява кодово име за ЦРУ, така че информацията в тази грама има несъмнено голямо стойност.

Има данни, че политическият проект “Борисов”, през кметуването му в София, до спечелването на изборите от ГЕРБ е финансиран от Златев с отклонените от Лукойл средства. За това се намеква и в друг важен пасаж от същата грама, която има най-високо ниво на класификация за Държавния дапартамент на САЩ.

“14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл” в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда “танто-за-танто”, публичните договорки на Борисов с „Лукойл” са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.”

Самият Бойко Борисов не отрича приятелството си с Валентин Златев, с когото по негово признание често играят карти. Налице са и многобройни фотодокументални свидетелства за близките им отношения още от времето, когато Борисов е бил охрана на Тодор Живков.

Красноречиви са и подозренията на американците, че Златев се явява представител на руското разузнаване у нас. За дълбоките връзки на Валентин Златев с руската държава стана ясно и от скандала около срещата на зам.-министър Марий Косев в Москва с представители на “Росатом” по повод АЕЦ “Белене” през 2011 г.. На срещата, както разказа самия Косев, изненадващо се появява и бившия шеф на Лукойл, неясно в какво качество.

“Джи Пи Гейт” и падението на Златев

Разследването на Биволъ “Джи Пи Гейт”, което провокира падението на Валентин Златев, разкрива огромна схема за източване на европейски фондове и обществени поръчки през консултантски фирми на Петър Елен ПетровТатяна Делибашева и Лиляна Зортева, които манипулират търгове, така че да бъдат спечелени от строителната фирма “Джи Пи Груп” (виж тук и тук). За целта те са раздавали и подкупи на официални лица. Биволъ разкри и пътя на парите, достигащ до руските милиардери Роланд Исаев и Паата Гамгонеишвили, които имат и български паспорти.

Отстраняването на Златев от оперативното ръководство на Лукойл в България със сигурност също е свързано с този скандал. Факт е, че руската редакция на Свободна Европа посвети голяма статия на “Джи Пи Гейт”, в който са подробно описани всички връзки, разкрити от Биволъ, както и механизма на източването на Лукойл.

Към този момент може да се каже, че отстраняването на Златев е най-значимият ефект от разследването на Биволъ и е индикатор за сериозни тектонични размествания в задкулисната схема, на която крепи конфигурацията на властта.

Златев – горд собственик на офшорни фирми

Проверка в Панамските документи, до които Биволъ има достъп по силата на споразумение с ICIJ, откри две офшорни фирми регистрирана на името на Валентин Златев. MIRACLE TRAVEL AND TOUR LIMITED и STEENBOK HOLDINGS LTD. За да удостовери правата си на краен икономически бенефициент, бившият изпълнителен директор на Лукойл е изпратил копия от личните си документи, фактура за ток и банково извлечение, заверени от регистратора на офшорни компании Consulco.

Копие от личната карта на Златев, заверено от Consulco

Липсват данни за икономическа активност на тези офшорни фирми в България.

Биволъ изпрати въпроси до пресофиса на Лукойл относно офшорните фирми на Златев. Поискахме и коментар за тезата, че разкриването на имотните сделки от Биволъ е довело до отстраняването му. До редакционното приключване на статията не получихме отговор. Предишната реакция на Златев на нашето разследване “Джи Пи Гейт” отричаше всякаква негова връзка с “Джи Пи Груп” и  включваше заканата да търси “защита на правата си по всички възможни начини”, без да се уточнява дали това включва и незаконосъобразни методи.

“Джи Пи Гейт” шест месеца по-късно

Първоначално разкритията на Биволъ за мащабната корупционна схема свързана с “Джи Пи” срещнаха бетонна стена от мълчание в българските медии. Омертата се пропука частично чак след като в хода на разследването Димитър Стоянов от Биволъ и румънския му колега Атила Биро от Rise Romania бяха незаконно задържани от полицията, докато се опитваха да спасят от унищожаване документи, свързани с проектите на консултантските фирми. Но дори и тогава нямаше отразяване по същество за схемите с подкупите и манипулирането на обществените поръчки.

В този контекст единствената медиа, дала гласност на “Джи Пи Гейт” се оказа регионалната телевизия ТВН и водещата на предаването “Детектор” Виктория Маринова, която посвети първото издание на програмата на този скандал. Няколко дни по-късно тя беше зверски убита. Властта веднага изключи версията за връзка на това престъпление с нейните професионални занимания и светкавично мобилизира присъдружните си медии да убеждават публиката, че Виктория дори не е журналист, а нещо като уредник.

В международен план облъчването с тези опорни точки обаче не мина. Скандалът обиколи света и достигна до Европейската комисия, която възложи на ОЛАФ разследване на проектите, спечелени от “Джи Пи Груп”.

Разследване започна и от страна на българската прокуратура, формално по сигнал на Биволъ и Томислав Дончев. Беше повдигнато дискретно обвинение на Георги Василев и още едно лице от “Джи Пи Груп” за изпирането на 14 милиона евро. Последва и реакция на премиера Бойко Борисов, който нареди да бъдат пратени в отпуск служителите, чиито имена излизат от списъците с комисионни/подкупи, докато трае разследването, а след това нареди “Джи Пи Груп” да бъде извадена от обществените поръчки.

ОЛАФ потвърди официално миналия месец в писмо до Биволъ, че там тече разследване на няколко инфраструктурни проекта, но от службата отказаха по-подробна информация, за да запазят тайната на разследването.

Изваждането на “Джи Пи Груп” от обществени поръчки обаче не се случи. Консултантските фирми продължават да работят необезпокоявано като по информация на Биволъ само са си сменили адресите. “Джи Пи Груп” продължава да печели обществени поръчки, въпреки многобройните съпътстващи скандали за некачествено строителство. Няма никакви действия на властта срещу другите големи строителни фирми, изрично споменати в разследването, а именно Главболгарстрой и ИСА-2000.

Всички статии по темата “Джи Пи Гейт” могат да бъдат прочетени тук /Биволъ

Добавете Вашия коментар

TOP