Голям срам! Прочухме се и в Европа! Благоевград и нехуманното отношение към кучетата влязоха в Европарламента, започва спешно разследване

19 Юли 2023 | 12:29
15 коментара
Общество
Благоевград
Голям срам! Прочухме се и в Европа! Благоевград и нехуманното отношение към кучетата влязоха в Европарламента, започва спешно разследване
Кучетата "прославиха" Благоевград и България, прочухме се и в Европа, а Европейския парламент ни взе на "прицел" и започва спешно разследване.,пише Struma. com .

Всичко това се случва дни след като избухна скандала с превозваните от общината упоени кучета в багажник на автомомил, а двама общински служители бяха задържани и уличени в нехуманно отношение към четириногите.

Днес дойде и тревожният сигнал от Европейския парламент, за който съобщи евродепутатът Емил Радев. Ето какво написа той: Информацията за изключителна жестокост към кучета в общинския приют за безстопанствени животни в Благоевград потресе българското общество и беше посрещната с тревога в Европейския парламент.

В писмо до вътрешния министър и главния прокурор на България Интергрупата за хуманно отношение и опазване на животните, на която съм зам. -председател, призовава за задълбочено разследване.

С колегите препоръчваме то да обхване и използваните ресурси за изграждане и поддръжка на приюта, особено ако финансирането е осигурено от ЕС. Настояваме да се предприемат необходимите превантивни, законодателни, административни и наказателни мерки, за да се предотвратят подобни престъпления в бъдеще. Страната ни е криминализирала жестокостта срещу гръбначни животни и e сред първите в ЕС, създали зоополиция.

Този хуманен и успешен подход беше сочен за пример в Европа. За да има резултати обаче, не е достатъчно да ковем закони. Трябва да се гарантира и ефективното им прилагане. Ами честито на Благоевград, очакваме еврокомисари и евроделегации, които да нищят случая с приюта и отношението към кучетата в областен град на България.

Добавени коментари

Приап Куртев публикува:
24 Юли 2023 | 21:10
От 15 май влезе в сила забраната за разхождане на домашни любимци по плажните ивици на територията на община Варна. С приетите миналата година промени в Наредбата за обществения ред на територията на община Варна разходките на четириногите питомци са забранени и на територията на учебни, детски и здравни заведения, както и на детски и спортни площадки. Размерът на глобата за нарушителите е от 100 до 500 лева. При повторно нарушение глобата за граждани е от 500 до 1000 лева. По плажовете в Бургас и района също важи забраната за разходка на домашни любимци по пясъка. В Кюстендил обърнаха внимание на домашните любимци и по-точно на следите, които те оставят след разходките си. Общината възнамерява да въведе между 1000 и 5000 лева глоба за собствениците на кучета, които не почистват след своите питомци. Така местната власт се надява да ограничи отпечатъка върху околната среда. Това обаче е наказание, което може да падне лесно в съда, тъй като е трудно доказуемо кой е собственикът на кучето, замърсяващо улицата. С 200 лева ще бъде глобен всеки стопанин на куче, който не сложи чип на домашния си любимец. Това е записано в Закона за ветеринарномедицинска дейност. Всяко куче, което е регистрирано, вече трябва задължително да е с поставен микрочип. Регистрация Собствениците на домашни любимци в сграда в режим на етажна собственост са длъжни да ги регистрират при управителя на етажната собственост. За неизпълнение на задълженията си по ЗУЕС управителите на сгради в режим на ЕС носят административно наказателна отговорност, като се наказват с глоба от 300 до 1000 лв. В община Велико Търново пък например 1000 лв. глоба ще налагат на собственик на куче, ако то ухапе човек. При повторен инцидент санкцията е двойна, решиха общинските съветници в града. 400 лв. пък е глобата, ако домашен любимец се нахвърли на друго животно. Ако се случи отново, глобата е 800 лв...... Алооооо, благоевградските кмет и общински съветници- селяци къде дремят??? И кучкарите какво се зъбят и джафкат- не им ли е известно, че трябва да плащат, както се плаща за кола, за бизнес....Или мислите, че сте от " шарената крава"?? А тези, храначите-уличници не им ли е известно, че съсипват естественият инстинкт на животните да търсят храна и им убиват собствената среда за сметка на своите психически проблеми? За тях глобата трябва да е над 5 0000 лв....
Загрижен публикува:
20 Юли 2023 | 19:39
Защо зоополицията не се заеме с впряговете по улиците? Или не са и в правомощията?
Краси публикува:
19 Юли 2023 | 19:33
Илко, Бриндо те потопи.
Бай Ган публикува:
19 Юли 2023 | 17:30
Благоевградчани са селяци, кучета ги яли@
Жител на общината публикува:
19 Юли 2023 | 17:24
Хора,знаете ли колко нахапани има от стопанство ни кучета,които са пуснати на свобода. Кмета,извади жалбите и сигналите. Наскоро една жена от Грамада претърпя операция заради куче със стопанин. Човешкият живот пред кучешки. Кметът не е виновен
Асла публикува:
19 Юли 2023 | 15:52
В централата на герб е пълно с кучкари, казали са че, ако кафявия дявол иде там, ще го отровят.
Черен петър публикува:
19 Юли 2023 | 15:39
Кучетата изядоха на Илко главата.
Инспектората публикува:
19 Юли 2023 | 15:30
Срещу Илкуу се води полицейщина и европейщина. Всички са в заговор. Ама он, нашио, е адвокат и ги надушва тия работи, от носо му е кат на умрело куче. Ке ги осъди всички и бриндо и урсула и путин и тръмп и байдън. А ние от инспекторато ке пребъдем през вековете и за нас ке се пише в учебниците. Ке сме нещо като темплиерите. Така да знаете
Тодорчо публикува:
19 Юли 2023 | 13:42
Какво очаквахте да се случи??? Все пак сме в 21 век.няма как такива казуси да се пропуснат.Но нали искахте да накажете предишния кмет и за това избрахте подобие на неандерталец.Следващия избор ще бъде много интересен на фона на кандидатите.Предлагам да се издигне кмет от двойния гараж в Еленово!
Силвия публикува:
19 Юли 2023 | 13:24
Илко, Европарламента е срещу теб. Те са виновни , мръсници.
Общинар публикува:
19 Юли 2023 | 13:21
Хора , Илко няма кръв в главата. Абсолютно неадекватен е след тази история. Постоянно тропа с крак, върви напред назад и не слуша какво говорим. Казвам ви страшно е.
Герб публикува:
19 Юли 2023 | 13:04
Запознал се е Радеве, даже много добре се е запознал.
Жител на Благоевград публикува:
19 Юли 2023 | 13:04
Проверете и хилядите жалби и подписки на граждани в общината, от безстопанствени кучета !!!
Тасков от Европа публикува:
19 Юли 2023 | 13:01
Другаря Радев да се запознае с обстоятелствата и тогава да коментира
Ами сега публикува:
19 Юли 2023 | 12:41
Сигнала енподаден от Емил Радев( Евродепутат от ГЕРБ)!!! Значи Илко приключи с герб.

Добавете Вашия коментар

TOP