Голям скандал тресе кочината в Благоевград! Растер Юг и близката до Илко Стоянов фирма Персек груп на Бончо Бонев дължат пари на подизпълнители за ул. Промишлена

02 Декември 2023 | 11:10
9 коментара
Общество
Благоевград
Голям скандал тресе кочината в Благоевград! Растер Юг и близката до Илко Стоянов фирма Персек груп на Бончо Бонев дължат пари на подизпълнители за ул. Промишлена

Голям скандал тресе кочината в Благоевград! Растер ЮГ отдава на друга фирма Персек груп на Бончо Бонев да строи ул. Промишлена, която не се разплаща на подизпълнителите в областния град. Защо Растер Юг допуска подобно безобразие, да не се разплащат на местните фирми при положение, че по сметката на фирмата им са постъпили близо 1,5 млн. лева?

Според източник на Pirinsko.com става въпрос за скандалния бизнесмен Бончо Бонев, който се представял в Благоевград, като състудент и много близък на Илко Стоянов и Радослав Костов. Към момента за ул. Промишлена се знае, че държавата е отпуснала 3,5 млн. лева на община Благоевград, която по времето на кмета Илко Стоянов превежда авансово 1,5 млн. лева на фирма Растер Юг, която към момента е спряла строителството на улица „Промишлена“.

Благоевградчани недоумяват, как една фирма с голям авторитет, като Растер Юг си позволява да се забърква в скандали придружени в корупционни схеми и дори съмнения за КАРТЕЛ в строителния бранш.  

От публикации в социалните мрежи става ясно, че благоевградската фирма Растер Юг много добре знаят с кого си имат работа. Фирмата Персек груп на Бончо Бонев попада в десетки скандали не само в Благоевград, но в цялата страна. Освен това заедно двете фирми са учасвали в обществени поръчки: На стойност 14,3 млн. лв. без ДДС са се включили Парсек груп на Бончо Бонев заедно с Растер юг, собственост на Антоан Муртов и Радослав Костов. Двете фирми често участват заедно в консорциуми за различни поръчки като ВиК търга в Пловдив, обхода на Пловдив, ремонта на две улици в кв. Илинден.  

Вижте още от публикациите, с кого си имат работа Илко Стоянов и благоевградската фирма Растер Юг:
 

  • Взел съм за АМ „Хемус“ 21 млн. аванс. Мислиш ли, че ми пука за една глоба от 5 хиляди лева?“

Огромен скандал гръмна във фейсбук относно ремонта на улица „Даме Груев“ в „Кючук Париж“. Лелеяното от пловдивчани обновление, което трябваше да се превърне в една от визитките на общинското управление , е на път да се покрие със срамна слава.

На страницата на Сдружение „Спаси Пловдив“ се разигра драматичен спор между известния с активната си гражданска позиция пловдивчанин Стоян Ганчев и собственикът на фирма „Парсек Груп“, която ремонтира прословутата улица.

„Как не те е срам да направиш лентите на „Даме Груев“ по 2.60 м широчина, като оттам минават и автобуси с размери по 2.80-3.00 м широчина? Това означава, че един автобус ще навлиза в съседната лента. Май не си помислил за това, а? Това задължително трябва да влезе в биографията на некадърната ти фирма“ – пише коментар Стоян Табачев. Той добавя и линк към наказателно постановление на ДНСК за строителството на 4 и 5 лот на АМ „Хемус“ срещу строителните компании, една от които е фирмата „Парсек груп“ ЕООД.



„Взел съм за АМ „Хемус“ 21 млн. аванс. Мислиш ли, че ми пука за една глоба от 5 хиляди лева?“ – отговаря му строителят и собственик на фирмата Бончо Бонев.

„С тези габарити на лентите няма как да вземеш акт 15 и 16, защото има закон, който е императивен относно ширината на пътните ленти и че те не трябва да са по-малки от 3 м“, пише му отново Танчев.

Бонев отвръща, че в такъв случай няма да има акт 15 и 16, а после пита защо трябва да вземе такива документи. „Защото, когато строиш нещо, то все пак трябва да се въведе в експлоатация и за да е законно“ – обяснява му отново Табачев.
„Аз си получавам парите с акт 19 по КСС. Въвеждането в експлоатация е проблем на общината. Има строителен надзор и той внася иска за въвеждане в експлоатация“ – отсича строителният предприемач.

Стоян Табачев си е направил труда лично да измери новите платна на „Даме Груев“ и се оказва, че са точно по 2.60 м, а не съгласно изискванията закона по 3 метра. 

„Проектът е на инженеринг, което означава, че той строителят може да си прави каквото си иска. Извършена е малко по обем работа за по-малко пари“ – коментира Табачев порочната практика на инженеринга, която широко се практикува в Пловдив.

Той напомня също, че за реконструкцията на улицата има проект от 1980 г., който предвижда четири ленти по 3 метра всяка и събаряне на терасата на тогавашното кино „Въстаник“. „Сега няма премахване на терасата. Искаме да се реализира проектът от 1980 г., а не този“ – категоричен е Табачев. 

Междувременно Бончо Бонев е поискал скрийншотовете с диалога му със Стоян Табачев да бъдат изтрити от страницата на „Спаси Пловдив“ и е докладвал поста като нередност, но администраторът на страницата категорично е отказал да ги премахне.


Припомняме, че в офисът на Pirinsko.com бе получена флашка с документи за скандалната поръчка на ул. Промишлена, която при екипа Томов бяха предвидени 2,4 млн лева, но при кмета Илко Стоянов бе спряна процедурата и оценена на 7,5 млн. лева с ДДС:

През пролетта на 2022 година Община Благоевград чрез решение на МРРБ получи необходимото финансиране за изграждане на улица Промишлена в град Благоевград. На 10.08.2022 година ОБ публикува процедура за избор на изпълнител, а след това на 23.01.2023 избира за изпълнител с цена над 7,5 млн лв с ДДС. Процедурата е обжалвана от сдружение ДЗЗД “ФС Инфрастроителство“ и е прекратена след решение на ВАС за незаконосъобразност в решението на ОБ. В решението на съда е цитирано като незаконосъобразна практиката за класиране по точки спрямо близост на асфалтова база в близост до града. Естествено че фирма Растер Юг ООД ще получи повече точки за сметка на други компании, които нямат асфалтосмесител в близост до града!

Повече от половин година след публикуването на процедурата за пръв път, Община Благоевград публикува процедурата за втори път на 27.01.2023 година. На дата 02.05.2023 година избира отново като най-конкурентна офертата на Растер Юг ООД отново за стойност над 7,5 млн лв с ДДС! Отново сдружение ДЗЗД “ФС Инфрастроителство“ входира жалба в деловодството на КЗК (Комисия за защита на Конкуренцията). Този Път се случва немислимото, незаконосъобразно и аморално действие от страна на Растер Юг ООД. С цялата си наглост и въпреки факта че процедурата е по смисъла на ЗОП (Закона за обществени поръчки), Радослав Костов и Христо Муртов влизат в активни преговори с другите участници и решава да подкупи участниците и с абсолютно незаконосъобразни действия и спогодби се договаря че за сумата от 88 800,00 лв с ДДС ще заплати на сдружение ДЗЗД “ФС Инфрастроителство“срещу отказ от жалба в полза на Растер Юг ООД.

Растер Юг

Растер Юг 4Въз основа на тези спогодби и плащане от страна на Растер ЮГ ООД по спогодба, успява да подпише договор с Община Благоевград на дата 08.08.2023. Така с повече от година закъснение Община Благоевград успява с неимоверни и категорично незаконосъобразни действия да подари поръчката за улица Промишлена град Благоевград на стойност над 7,5 млн лв с ДДС на фирма Растер Юг ООД.

Интересното при тази и при много други обществени поръчки в Община Благоевград е практиката да се отстраняват всички участници с изключение на една фирма, като в много от случаите тази фирма е Растер Юг ООД на Радослав Костов и Антон Муртов и с любезното съдействие на съветничката Гергана Муртова.

Припомняме, че директорът на дирекция „Икономическо развитие и управление на собствеността“ в община Благоевград Гергана Муртова напусна администрацията заради нов семеен бизнес. Дамата, която прекрати правомощията си като общински съветник в местния парламент, за да влезе в екипа на кмета Илко Стоянов през септември миналата година, на 13 ноември 2022 е подала молба да бъде освободена от директорския пост по взаимно съгласие. „Разделяме се с много добри чувства и с обещание при нужда да помага на Общината“, каза пред в. Струма кметът Илко Стоянов. Г. Муртова отговаряше за икономическото развитие на общината, като ангажиментите й включваха привличане на потенциални инвеститори, а под прякото й ръководство бяха и отделите „Общинска собственост“ и „Земеделие и гори“.

Още по-интересно, е че при втората процедура за избор на изпълнител за улица Промишлена град Благоевград в обединение с Растер Юг участва фирма ГН ГРУП 2018 ЕООД. Фирма ГН Груп 2018 ЕООД получава дялове в ДЗЗД (гражданско обединение) на обща стойност 5,12% или точната сума от 384 000,00 лв с ДДС от ценовата оферта на спечелилото обединение. Дали е случайно участието на тази фирма с цел изпълнение на инфраструктурен Проект от стратегическо за града значение! При кратка проверка в търговските регистри се вижда ясно, че фирма ГН Груп 2018 ЕООД съществува от 2018 година с абсолютно незначителни обороти, а така също и с основна дейност търговия с дървесни пелети! Фирмата има едно осигурено лице от 2018 до 2023 година включително и никога не е вземала участие в изпълнение на Проекти в сферата на индустриалното строителство! Спрямо сигнала получен в редакцията ни, става ясно че фирмата ГН ГРУП 2018 ЕООД е в основата Растер Юг да получи по категоричен начин процедурата за втори път! Всички участници са дисквалифицирани с цел Неотваряне на ценовите им оферти, а тези които са посмели да обжалват са договорени по абсолютно незаконосъобразен начин да преустановят жалбите си, чрез получаване на средства при подписване на спогодби с Растер Юг собственост на Радослав Костов и Христо Муртов съпруг на Гергана Муртова!

В заключение, при предоставени от Държавата средства в средата на 2022 година, Община Благоевград все още не е съумяла да започне изграждането на улица Промишлена град Благоевград! Жалкото за гражданите е не само това а и факта че сума в размер на приблизително 472 800,00 лв с ДДС е разплатена от страна на Радослав Костов и Христо Муртов и Растер Юг ООД за задкулисни и категорично незаконосъобразни цели. Средства, които категорично ще бъдат за сметка на обхвата от дейности и респективно качеството на предстоящите строително – монтажни работи предвидени за изпълнение в Проекта за улица Промишлена град Благоевград!

Сигнала е предоставен на вниманието на ръководството на Община Благоевград и съответните органи!

Като приложение към сиганала са приложени копие на оригинални Документи:

1. Спогодба за отказ от жалба между Растер ЮГ ООД и сдружение ДЗЗД “ФС Инфрастроителство“
2. Отказ от жалба на сдружение ДЗЗД “ФС Инфрастроителство“
3. Платежно нареждане от страна на Растер Юг ООД към сдружение ДЗЗД “ФС Инфрастроителство“

С допълнително питане към Община Благоевград по смисъла на закона за достъп до обшествена информация сме изискали от ръководството на Община Благоевград да ни предоставят договор за създаване на Обединение ДЗЗД „Промишлена БЛГ“ със съдружници Растер Юг ООД и ГН Груп 2018 ЕООД от което е видно участието с 5,12% на дружестовот с един осигурен служител! / www.pirinsko.com

 

Голям скандал тресе кочината в Благоевград! Растер Юг и близката до Илко Стоянов фирма Персек груп на Бончо Бонев дължат пари на подизпълнители за ул. Промишлена
Голям скандал тресе кочината в Благоевград! Растер Юг и близката до Илко Стоянов фирма Персек груп на Бончо Бонев дължат пари на подизпълнители за ул. Промишлена

Добавени коментари

MarinA публикува:
04 Декември 2023 | 14:56
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.------- http://gg.gg/ketox
georgi mavrodiev публикува:
03 Декември 2023 | 09:43
tova e shema na radko kostoff i ilko stoqnoff i dvamata sa izmislili kak da deistvat s tova debelo prase boni deto e zapalil polovin sofiq i plovdiv. radko pribira parite i puska druga da dava rabota na podispylniteli umreli ot glad i sled tova ne im se pla6ta i parata si ostava za radko kostoff i del4o s ilko stoqnoff. do kato ima balaci 6te jiveqt tarikatite samo 4e neznam dali nekoi nema da go razpore na radko 4e naroda e izgladnel a i ve4e se strelq na meso kak obraha inkasoto v4era pri trezora.
Атанас Киряков публикува:
03 Декември 2023 | 09:07
Немога да разбера нали растерите са спечелили тази поръчка защо тоя некой си Бончо дава работа на благоевградски фирми и не им дава парите за извършената работа от прочетеното това разбрах. Защо Бончо нали той не е спечелил поръчката като какъв ще дава работа. Има нещо гнило в цялата история и немога да разбера какво става.
Минка публикува:
03 Декември 2023 | 08:08
Вкарайте ги в зандана тези отрепки!
Илко публикува:
02 Декември 2023 | 20:30
Тоя Бончо ще го лапа целия объркал е адреса
Мирослав публикува:
02 Декември 2023 | 17:45
Илко си взе неговото, поиграси и с гергана и с кеша е добре виему мислете мизерници. Дино да не обеснява че са му дали кеш за изборите а да млъкне да не хапнат дървото, защото Илко ако проговори са за затвора заедно с дебелия му доведен брат.
mastara публикува:
02 Декември 2023 | 17:17
Rasterite sa napravili umishlena shema za da ne platqt na blagoevgradskite firmi i da vikat eto kolegata ot Sofiq e vinoven ne nie. Sirech nie sme chisti kato salzi. Kostov i Murtov da se vzemat urace i da si platqt na horata za da si vzemat parite za koleda.
запознат публикува:
02 Декември 2023 | 16:08
от както тони муртов и васко костов оставиха с фирмата да се занимават ради дебелия ицо и гергана мениджерката дето разведе бившият шеф на американския университет и зараади нея го отзоваха - изгониха с тая фирма само главоболия само скандали. а за поръчката за срутището при горското там са 4 милиона и осемстотин хиляди. ради костов превежда пари по сметка без да му е разписано споразумение какво споразумение бе прасета прав си е бриндо да си пуска по прокуратура комисията за защита на конкуренцията изобщо на всякъде сигнал до кзк за картел и ако се установи ще плащат десет процента от оборота за цялата година младите преебаха хубава фирма дето си работеше коректно и никога не се замесваше със скандали и плащаха и на работниците и на хората а сега станаха за сраам пред хората. защо не работи фирмата на промишлената улица защо не работи на срутището на пътя за бачиново защо къде сбъркахте. преди изборите колко пари са изтеглени от фирмената сметка и за какво на кой са дадени растерите се издъниха жестоко данс да проверят с икономическа полиция колко пари са изтеглени и на кого са дадени и дино костов може да каже подробности ако го разпитат.
той публикува:
02 Декември 2023 | 14:30
защо няма нито един коментар

Добавете Вашия коментар

TOP