Голям скандал! Фалшиви хоспитализиции в болниците на „Пирогов” и „Лозенец”

10 Юни 2021 | 09:38
1 коментара
Общество

Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров съобщи в предаването „Здравей, България” по NOVA, че има да предварителни сигнали за фалшиви хоспитализации в болница „Пирогов”.

„Фалшивите хоспитализиции в болница „Лозенец” ги констатира НЗОК по документи. В момента има 5 случая, които са декларирали, че не са влизали в болница по тази диагноза. Те обаче имат подписи в историята на заболяванията и преписката е пратена в полицията за експертиза на тези подписи. Вероятно след влизането на новия Съвет на директорите ще се направи по-обстойна проверка на всички. Това е труден процес.

Имаме предварителни данни и сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и фалшиви хоспитализации в „Пирогов”.

Към момента в лечебното заведение тече проверка на НЗОК. Проверки текат в доста болници, министерството ще реагира съобразно резултатите. Директори, които не са упражнявали контрол за такива неща ще бъдат вероятно отстранени. Има и други основания – лошо управление. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблеми болници”, съобщи той.

„В изключително лошо финансово състояние е хематологията, там е доста проблемно. Има проблеми в няколко областни болници, които също са в тежко финансово състояние и където се подозира лошо управление”, разкри зам.-министърът.

Петров коментира и пенсионирането на проф. Кантарджиев с думите, че това е изборна длъжност и той е административен директор и е пенсиониран като такъв, но той може „по най-различни механизми да продължи работата си като лекар”.

За Агенцията по вписванията,

за която вчера в свое изявление министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров поиска проверка, зам.-министърът коментира: „Все още не сме получили отговор от Правосъдното министерство. Реакцията беше по-скоро провокирана от казуса с „Александровска” болница. В „Лозенец” има обжалване и спиране не по същество, а спиране по вписването от СГС. По същия казус има жалба и от „Александровска” болница, но решението на съда е отрицателно. Те отказват да спрат вписването. Спира го Агенцията”.

Той добави: „Не е работа на Агенцията да проверява основания. Те се проверяват от съда. Работата на Агенцията е да направи вписването. Не им е работа да преценяват дали някой пише грамотно”.

За криминалните трансплантации:

„Агенцията е сезирала ДАНС и здравния министър за тези случаи. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП. Случаите са проверявани и по линия на външно министерство. Не подлежи на съмнение, че бившият здравен министър е бил сезиран за тези случаи”, категоричен е Петров.

„Министърът има механизми, той спокойно може да прати вътрешен одит в болницата, не го е направил. Вместо това е направил конкурс и е назначил наново проф. Спасов малко преди да му свърши мандата”, каза той. По негови думи процесът около тези незаконни трансплантации е продължил около година и половина. „Преди това неможем да кажем дали се е случвало такова нещо, защото тогава болницата не беше търговско дружество, беше правителствена болница и здравното министерство и Медицински одит нямаха никакъв достъп до нея”, обясни зам.-министърът.

„В украински вестници се появи информация за починал донор, след като се е прибрал от България. Извършваме проверка и по тези сигнали”, каза още Петров.

Добавени коментари

GosT публикува:
10 Юни 2021 | 11:47
Само там ли:ГЛУПОСТИ!? На всякъде в болниците е така, няма държавна, няма частна, всички КРАДАТ, ВСИЧКИ, ВСИЧКИ, НО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА РАЗСЛЕДВА, ЗАЩОТО СВЕТА ЩЕ СЕ СМАЕ ОТ НАХОДЧИВОСТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ-АДМИНИСТРАТОРИ!

Добавете Вашия коментар

TOP