Голям интерес в Благоевград към новата програма за саниране на блоковете

05 Януари 2023 | 11:21
0 коментара
Бизнес
Голям интерес в Благоевград към новата програма за саниране на блоковете

Голям интерес отчитат в Благоевград към новата програма за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради.

Кандидатстването по програмата започна преди две седмици и ще продължи до края на май. Предвидени са 1 млрд и 100 милиона лева са саниране на жилищни сгради, проектирани преди 1999 година с минимум двама собственици и минимум четири апартамента.

Подробни указания за кандидатстването може да откриете на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Благоевград е сред градовете, които успяха да променят изцяло облика си, благодарение на националната програма за енергийна ефективност. Две трети от панелните блокове в града бяха санирани напълно безплатно. Тогава някои от съседите на Евгени Димов не се съгласили да се включат в общото сдружение на етажната собственост и не успели да кандидатстват.

"Тръби, канал, всичко трябва да се смени….Имаме проблем и с мръсния канал тук, всеки път трябва да се оправя този канал", обясни той.

В Благоевград са първенци по обновени блокове

Едва ли ще успеят да кандидатстват и този път, признава Евгени. Причината – при сегашната програма собствениците на апартаменти ще трябва да изготвят за своя сметка технически паспорт на сградата, както и енергийно обследване. Това ще им струва средно около 6 лева на квадрат или за апартамент от 65 квадрата сметката ще излезе около 400 лева.

"Трябвало ние да си го платим и после ако сме одобрени, ще си го приспаднем, ама знам ли. Аз не мисля, че ще дадат хората. Няма обединение", смята Евгени Димов.

"Хората в блоковете са сбирщайн, всякакви различни акъли. Не може да ги накараш всеки да е съгласен. Нашият блок, слушам така, заради един човек не е саниран, само един", коментира Иван Кесев.

Програмата предвижда разходите за технически паспорт и обследване да бъдат възстановявани, ако сградата е одобрена. При отказ обаче, собствениците няма да получат обратно инвестираните средства.

"Който подаде документи ние ще ги обработим, ще ги предадем нагоре и те ще бъдат по съответни критерии оценени, но добрата новина е, че няма да приключи санирането. Този процес ще продължи, т.е. никой няма да загуби от това, че си е направил енергиен и технически паспорт на сградата, напротив - ще е абсолютно готов да продължи по следващата програма", каза Илко Стоянов, кмет на Благоевград.

При следващата програма, която започва в средата на годината, безвъзмездното финансиране ще бъде 80% от допустимите разходи.

Добавете Вашия коментар

TOP