Големите ученици от Благоевград и Сандански продължават с онлайн обучението

28 Ноември 2021 | 10:58
0 коментара
Общество
Големите ученици от Благоевград и Сандански продължават с онлайн обучението

Учениците в общините Благоевград и Сандански, с изключение на децата от начален етап, които се тестват два пъти седмично, продължават с обучението в електронна среда от разстояние.

На база проследяване на 14-дневната обстановка от РЗИ отчитат, че заболеваемостта в посочените общини е над 500 на 100 хил. души. Затова и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р К. Калоянов вчера с писмо до началника на РУО Ив. Златанов отправи предложение онлайн уроците да продължат и през следващата седмица, или за периода 29 ноември – 3 декември.
През изминалия едноседмичен период в класните стаи на ротационен принцип се завърнаха учениците от община Кресна, тъй като там заболеваемостта спадна между 250 и 500 на 100 хил. души. Сега тези показатели са отчетени и за община Якоруда, затова от понеделник там също 50% ще бъде възобновено присъственото обучение.
Статистиката показва, че от 14 общини в областта в една – Сатовча, случаите с коронавирус са под 250 на 100 хиляди и там учебните занятия са изцяло присъствени. Училищата 6 общини – Кресна, Якоруда, Гърмен, Белица, Струмяни, Симитли, са на ротация, като за учениците от 1 до 4 клас не се прилага този принцип и те не се включват при изчисляване на процента паралелки за ротация. В останалите 7 общини големите ученици се обучават онлайн.
Както е известно, миналия петък от МОН се отказаха от идеята си училищата /с изключение на частните/ да тестват гимназистите и учениците в прогимназиален етап със средства от делегираните си бюджети. Междувременно в сряда /24.11./ излязоха актуализирани насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Със заповед на министрите акад. Н. Денков и д-р Ст. Кацаров се регламентира, че ако поне половината от учениците в една паралелка /5-12 клас/ притежават зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за Covid-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.
Новата идея на МОН е откровена дискриминация и на практика е неприложима, недоволстват някои директори, учители и образователни експерти.
“В началото на миналата седмица, когато се заговори за евентуално връщане на големите ученици след тестване, осигурено от държавата, решихме да проучим нагласите на родителите. Днес /26.11./ предстои да обобщим информацията, постъпила чрез класните ръководители, но резултатите не са добри”, сподели вчера в разговор с репортер на “Струма” директорът на Националната хуманитарна гимназия М. Митов. Той показа и анкетата в един от класовете, където към 40 процента от родителите са “за”, а останалите 60% са “против” тестването.
“Предполагам, че и на училищно ниво резултатите ще са такива и трудно ще достигнем 50%, и то ако тестовете са от държавата, тоест безплатни. Какво остава, ако родителите два пъти в седмицата заплащат тестовете”, смята М. Митов.
По отношение на другото условие данните от информационната система на МЗ показват, че ваксинираните ученици в страната са под 7%. Имайки предвид, че “концентрацията” е в столицата, тъй като там са най-много ученици, то директорът на НХГ прогнозира, че за област Благоевград ваксинираните ученици са не повече от 2%.
Изключително дискусионен е и въпросът за тестването за антитела. След старта на процедурата на 11 ноември в голяма благоевградска лаборатория изследват на ден по 150 човека, в това число и ученици, а с намаляване на интереса по 50-60. На този фон само 10% от тестваните са получили зелени сертификати, след като изследванията им са били на праговата стойност 150 BAU/ml.
Що се касае до учениците в начален етап, там се наблюдава все по-голямо увеличаване на броя на родителите, изразяващи желание децата им да бъдат тествани, за да учат присъствено.
“Повишава се както броят на паралелките, така и на отделните ученици в тях”, коментира началникът на отдел “Организационно-методическа дейност и контрол” в РУО Методи Попов и допълни, че за учениците от начален етап в областта са осигурени тестове и за следващата седмица.
Вчера следобед от МОН съобщиха във вайбър групата на ведомството, че очакват с нетърпение обещаните от министъра на здравеопазването 1 млн. теста.
Също вчера акад. Денков оповести и най-новата идея – учебната година да започва от първия понеделник на месец септември, тоест от 5 вместо от 15 семптември. Според министъра изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка. Това ще осигури повече време за преговори и затвърждаване на учебния материал от предходната учебна година, част от която преминава онлайн. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън, е неговата логика.
Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP