Година след пожара в блок 18 на кв. „Струмско“, взел 3 жертви, общината търси фирма да ремонтира провисналата и напукана плоча между 7 и 8 етаж

06 Декември 2022 | 20:20
0 коментара
Общество
Година след пожара в блок 18 на кв.  Струмско , взел 3 жертви, общината търси фирма да ремонтира провисналата и напукана плоча между 7 и 8 етаж

Година след огнения ад в блок 18 на благоевградския кв. „Струмско“, в който загинаха 3-ма души, общината търси строител, който да ремонтира провисналата и напукана плоча между апартаменти 20 и 23 на 7 и 8 етаж .До началото на идната седмица е срокът, в който строителни фирми могат да подадат оферти да поемат изпълнението на належащия ремонт по конструкцията на сградата, предвидените средства за което са 128 500 лв. без ДДС.

Пожарът избухна на 10 декември 2021 г., като тръгна от ап. 20 на 7 етаж. Собственикът, 79-годишният бай Митко, извикал на съседите, че има пожар, и се заключил обратно в жилището си. В огъня загинаха 61-г. му комшийка Евдокия Китанова и 40-годишният Младен Ковачки, опитал да спаси съседи. В резултат на развилата си висока температура стоманобетонната конструкция бе нарушена, а две комисии излязоха със становища, че провисванията и пукнатините в плочата между горящия апартамент и този над него са 4 пъти над допустимото.

Благоевградчани инициираха дарителска кампания в помощ на пострадалите, кметът Илко Стоянов сезира държавата и няколко месеца по-късно Министерски съвет отпусна целева субсидия за ремонта на бл. 18.

„Вече почти всички съседи се върнахме в блока, само 4 апартамента, единият от които е общински, не се обитават постоянно“, разказа вчера Юлия Милешкова от опожарения блок, която живее на 7 етаж, точно срещу вратата на апартамента, от който тръгна огънят. Тя половин година бе принудена да живее на чужди места, докато се възстанови електричеството и пуснат асансьора в опожарената сграда.

„Направиха замервания и казаха, че е безопасно да се нанесем. От високата температура имаше пукнатина, която запълнихме с цимент. Доколкото знам, в момента се изготвя проектът за ремонта, който предстои на плочата между апартаменти 20 и 23. Единият апартамент на етажа ни е общински, подмениха входната му врата, но дали ще настаняват скоро наематели, или ще се върнат предишните, не знам. От набраните дарения много неща се оправиха, още доста има за довършване, но сме се въоръжили с търпение. Хубаво е, че пуснаха асансьора, защото от високите етажи бе много трудно дори боклука след пожара да изхвърляме и да почистим, за да може да започнем ремонтите. Жалко за загиналите, само те няма да се върнат“, коментира Юлия Милешкова. 

Офертите на кандидатите да извършат строителните дейности ще се отворят идния вторник.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP