Гоце Делчев отказа да вземе боклука на Благоевград

22 Август 2018 | 10:06
1 коментара
Общество

На свое извънредно заседание Общинският съвет в Гоце Делчев отхвърли предложението на зам.-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев, в което се настоява депото за твърди и битови отпадъци, което обслужва общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, да започне да събира отпадъците на община Благоевград, заяви председателят на Общинския съвет в Гоце Делче, Ангел Гераксиев.

По думите му сметището в община Гоце Делчев на 50%-60% вече е запълнено, като му остават още около 3 години живот.

„Ако Благоевград заемат 10% от оставащия свободен капацитет на сметището, значи след 2 години ние трябва да търсим място, където да депонираме“, уточни Гераксиев и добави, че запълването на капацитета на сметището е предпоставка за повишаване на таксите и цените за сметосъбиране и сметоизвозване. 

„Законът всъщност позволява да се направят тези промени и боклука на община Благоевград да се събира в депото на община Гоце Делчев, независимо от нашето несъгласие“, посочи той. Според него ако това предложение бъде въведено, население в порядъка на 60 хил. ще претърпи увеличение на цените за смет. „По този начин не се разрешава въпросът на община Благоевград, а се отваря проблем на още три общини“, каза още Ангел Гераксиев. „Разстоянието Благоевград-София е по-малко от това Благоевград-Гоце Делчев, в София при това има цял завод, който би могъл да поеме този боклук и съответно по един или друг начин да го преработи“, коментира още председателят на общинския съвет. 

Той каза, че по време на извънредното събрание на общинския съвет е приета протестна декларация, която ще бъде изпратена до Министерството на околната среда и водите и до Министерски съвет.

„В общините Гърмен и Хаджидимово също се проведоха извънредни заседания, на които също позицията беше за отхвърляне на предложението на зам.-министъра“, коментира още Ангел Герасков.

Добавени коментари

Плешивмишотплоски публикува:
22 Август 2018 | 10:59
Няма"Търговски регистър, няма ГРАО, няма го сайтът на Правосъдното министерство, няма "Олимпик", няма КТБ, няма НАП, няма КФН,няма КАТ, няма население, пари няма, пенсии няма,вече и сметища няма,нищо няма. Само Баце плещи за грандиозни успехи. Луд!

Добавете Вашия коментар

TOP