Глобяват инвалиди в Благоевград, паркирали в „синя зона”, без да бъдат предупредени за промени в правилата

10 Април 2021 | 15:21
0 коментара
Общество

Инвалиди, паркирали на обозначени за тях места в „синя зона” в Благоевград, алармираха, че от седмица намират колите си закопчани със скоби. Потърпевши сигнализираха във вестник „Струма“, че без да бъдат предупредени за промени в правилата, са били глобени от служители на общинската фирма „Паркинги и гаражи“ и са се почувствали засрамени и унижени.

На въпрос на „Струма” каква е причината за скандалната ситуация, шефът на Паркинги и гаражи” Васил Атанасов заяви: „Има промяна в Наредбата за опазване на общинската собственост и охраната на обществения ред на територията на общината, тя е предложена от кмета инж. Румен Томов, приета е от общинските съветници на 29 януари т.г. и вече е влязла в сила”.

На въпрос на „Струма” защо не са информирани гражданите за промяната, В. Атанасов каза, че наредбата е публикувана на сайта на общината. Промяната задължава инвалидите да паркират само на обозначените за тях места в „синя зона”, втората новост е въведеното ограничение до 3 часа, след изтичане на които служителите закопчават автомобила на инвалидите със скоба, а после могат да го вдигнат с паяка. Това струва 10 лв. за скобата и още 40 лв. за репатрирането, което инвалидът трябва да плати, за да си освободи автомобила. Отделно се плаща и за всеки час престой на колата на наказателния паркинг.

Как се засичат тези 3 часа за мястото, на което е паркирана колата, и как се отчита това от стюартите, не е ясно. Затова скандалът е голям. За сравнение, в София паркомястото за инвалиди се ползва 4 часа и се отчита от стюартите на „синя зона” с два бона, с описано в тях място и час.

„Има технически грешки, допуснати в изменението на наредбата, пуснал съм писмо да се изчистят, за да няма разминавания“, обясни Васил Атанасов.

Факт е обаче, че от 2 седмици служителите на „Паркинги и гаражи“ следят за изпълнение на новите правила, а на нарушителите се поставят скоби. Не е ясно обаче защо новите правила не са огласени и защо се налагат санкции, без влизането им в сила да е надлежно отразено и върху знаците, указващи правото на безплатно ползване на „синя зона”. Не е ясно и как инвалидите да указват кога са паркирали, като това не е посочено никъде в промените на наредбата и те не получават талон от стюардите за това.

От пресслужбата на общината заявиха, че цялата отговорност за изпълнение на промените на наредбата носи управителят на „Паркинги и гаражи“ В. Атанасов, който е трябвало да се погрижи за информирането на хората, преди да започнат да се налагат санкции.

Любопитно е, че правото на неограничено безплатно паркиране в „синя зона”, гласувано по предложение на кмета, касае единствено инвалидите. Кметове на населени места и общински съветници не са засегнати от промяната и паркират където си искат и за колкото време искат.

Добавете Вашия коментар

TOP