Глоби грозят кметове от април: МОСВ разпореди хайка за боклуци в цялата страна

03 Март 2024 | 11:31
0 коментара
Общество
България
Глоби грозят кметове от април: МОСВ разпореди хайка за боклуци в цялата страна

Проверки за замърсени с боклуци терени и пътища в цялата страна и тяхното почистване разпореди Министерството на околната среда.

До края на март кметовете на всички общини и на пътните управления в страната трябва да разкрият замърсените с боклуци терени и крайпътни участъци и да ги почистят.

Това се казва в писма до регионалните инспекции по околната среда и водите, до Националното сдружение на общините и до Агенция „Пътна инфраструктура“.

Действия

Общините са длъжни да предприемат действия за премахването на всички нерегламентирани сметища и замърсявания с боклуци на тяхната територия.

А в качеството си на собственици на общинските пътища те трябва да почистят отпадъците край пътя, пътните съоръжения, паркингите в крайпътните комплекси.

Регионалните пътни управления пък трябва да се погрижат за премахване на боклуците край републиканската пътна мрежа.

Общините трябва да осигурят съдове за събиране на отпадъците по общинската пътна мрежа и транспортирането им до съоръжения за третиране и депониране.

Местата за почивка, бензиностанции и крайпътните участъци край републиканските пътища също трябва да бъдат снабдени с контейнери и да се осигури извозването им, препоръча екоминистерството.

Санкции

От април регионалните инспекции по околна среда и води ще инспектират свършеното от общините и пътните управления. Кметовете ще бъдат наказани със санкции при откриване на отпадъци на нерегламентирани места. Глобите са от 3000 до 10 000 лв.

Санкции ще има и за гражданите, които хвърлят боклук извън позволените за това места. Всяка година МОСВ прави преглед на глобите, които е наложило за незаконни сметища на общините. Така за 2022 година рекордьор по санкциониране е град Кюстендил с 9 глоби.

Тогава са наложени общо 48 санкции на кметове за допускане на незаконни сметища, съобщи екоминистерството през март миналата година. Сунгурларе и Омуртаг са били с по три глоби. По два пъти са санкционирани общините Видин, Елин Пелин, Хасково, Симеоновград, Момчилград и Кърджали.Телеграф/Таня Киркова

Добавете Вашия коментар

TOP