Главният секретар на МВР: Без полицията в "Орландовци" може да се стигне до непредсказуем край

16 Юни 2015 | 09:39
0 коментара
Общество
Главният секретар на МВР: Без полицията в Орландовци може да се стигне до непредсказуем край

Ако полицията не вземе участие, в „Орландовци“ може да се стигне до непредсказуем край. За това предупреди в сутрешния блок на bTV главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. На въпрос кога ще падне блокадата в квартала, той беше категоричен: „Докогато има напрежение“. Костов не отрече, че има организатори на протестите.

„Най-вероятно има някакъв елемент на организираност, но това трябва да го установят колегите“, коментира Костов. МВР не е страна в този спор. Всичко, което обективно МВР констатира като обективни факти и обстоятелства се придвижва своевременно към прокуратурата, допълни той.

Иначе главсекът изтъкна, че ситуацията в кв. „Орландовци“ в момента е спокойна и направи кратка ретроспекция на събитията. „Установили сме 34-има нарушители по време на протеста в „Орландовци“. С настъпване на тъмната част на денонощието определена група от протестиращите, които определям като провокатори, опитаха да разкъсат полицейския кордон. Задържахме 25 от тях – 20 са административно санкционирани за полицейско разпореждане, а 5 са криминално проявени и продължават да са в ареста, а техните действия очакваме да бъдат обсъдени в Софийска районна прокуратура“, каза комисар Костов. От 34 задържани 8 са жители на „Орландовци“, другите са от други точки на столицата, поясни той.

Костов беш елаконичен относно исканата оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Той беше помолен да коментира искането за охрана във всяко населено място, както и исканията за нови униформи на служителите в МВР. „Специфичната услуга Обществен ред и сила е скъпа услуга, въпросът е доколко можем да си го позволим“, заяви Костов. Проблемът с униформите, по думите му, предстои да бъде решен в рамките на няколко дни. Що се отнася до охраната по държавната граница, мога да кажа, че това е критична ситуация, ние сме в условия на криза от гледна точка на миграционен натиск и единствената структура, която по закон може да реагира на тази криза е МВР. Колко и да се спекулира, армията не може да се намеси. Моралните понятия чест, достойнство и патриотизъм да ги разгледаме в светлината на тази криза“, завърши Костов. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP