Главна готвачка от Белица остана доброволно под карантина в Банско

22 Март 2020 | 10:35
9 коментара
Любопитно

Една наистина благородна инициатива предприе един от петзвездните хотели в Банско. Изцяло за своя сметка, до края на 14-дневния карантинен период хотелът е поел ангажимент да приготвя, пакетира и предоставя топла храна на 60 нуждаещи се жители на общината.

Храната се приготвя от управителя на хотела Бурхан Немутлу, чиято е и идеята за това, и главната готвачка Силвет Лютова от Белица, която доброволно е взела решение да остане в Банско през дните на карантина, с ясното съзнание, че няма да може да вижда семейството си – двете си деца, съпруга си и възрастната си майка.

"За пореден път се убедих, че каквото и да направя за хората, с които работя, няма да е достатъчно. Когато дойде идеята за тази инициатива, имахме само извънредно положение и всички подкрепиха идеята. Тогава все още можехме да ходим на работа, но когато стана ясно, че в Банско може да се обяви карантина, извиках главната готвачка, за да й кажа, че може да се откаже, защото има семейство и ако остане в Банско заради инициативата, трябва да стои в хотела до края на карантинния период. Въпреки всичко тя остана и ми показа колко хората държат на думата си и колко са трудолюбиви. Ако ние и Банско сме на това ниво, то е заради хората, с които работим, повечето от тях са от региона и община Банско“, разказа управителят Бурхан Немутлу.

Идеята се появила  още при обявяването на извънредното положение в страната, но преди Банско да бъде поставено под карантина. Целта е да се помогне на хората в нужда и да се изпълняват препоръките на Кризисния щаб.

„Ние предложихме на общината и тя ни подкрепи. Много бързо реагираха, направиха всички съгласувателни процедури със съответните институции и вече трети ден готвим за хората. Ние приготвяме храната и я пакетираме, а от общината я разнасят на хората, които са в списъка на нуждаещите се. „Топла храна в трудни времена“,  така е наречена социалната кампания на хотела.

"Нямахме намерение да го разгласяваме, защото нашата религия казва: „Дясната ръка не трябва да показва на лявата какво дава“, но когато се разчу, наши колеги и доставчици започнаха да звънят и искат да даряват продукти. Това много ме радва, както и хората от общината, които ни подкрепиха и много бързо реагираха, за да стане инициативата факт“, допълни още Б. Немутлу.   

ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

Добавени коментари

Банскалия публикува:
22 Март 2020 | 18:02
Аз не съм видел некой да реве в Банско, пак се изказва някой репар, Банско им бърка в г.. за. Защото и под карантина пак не е като техния мъртав град на голфо.
Банскалия публикува:
22 Март 2020 | 18:00
Аз не съм видел некой да реве в Банско, пак се изказва някой репар, Банско им бърка в г.. за. Защото и по карантина пак не е като техния муртав град на голфо.
Аго публикува:
22 Март 2020 | 17:30
Кажи му Аго,та да му е драго
Bansko публикува:
22 Март 2020 | 16:58
Евала на Бурхан.
Bansko публикува:
22 Март 2020 | 16:57
Хора Банскалии нали всяка снежинка беше стотинка... Сега защо ревете? Колко хора живеят в мизерия? По Враца по Монтана? Да не изброявам. Те нямаха снежинки. Сега да ви помагат Банските бизнесмени. Има богати хора от Банско. Нека да помогнат. Какво само ревете? Не вие срам. Само вие ли сте така? Гипсовете, Колчагов, Прасетата, Джолеви Рускови, имотните милионери. Цеко Минев да ви помогне. Тумбе. Какво само ревете. Като лапате пари не ревете. Сега сте като сирени
Селянин публикува:
22 Март 2020 | 16:22
До:Айше и питащ:вие пък какво направихте,защо само критикувате, колко хотелиери има в Банско, а колко постъпиха като Бурхан? Направете ДОБРО, а не злорадствайте!!!
Въпрос публикува:
22 Март 2020 | 16:03
Помага ли някой на безработните. Нали трябваше да следете до всеки човек от народа.Правите ли го?Нещо при нас го няма Кризисният щаб?Къде Е?Само Бизнеса ли пази?Само Англичаните ли са за вас хора?
питащ публикува:
22 Март 2020 | 13:12
Няма ли кой да публикува и информира за важното - Има ли, колко са реално заразените,къде са,колко са потенциално заплашените,установени ли са контактувалите със заразените и къде са ......Празни писания с комерсиален характер и реклама няма нужда.Факти пишете.
Айше публикува:
22 Март 2020 | 11:04
После пишете щолко хиляди лева са му опростили данъци,защото е готвил супички,незнайно за кой.В Банско всичко е с Комерсиална цел,благотворителна няма

Добавете Вашия коментар

TOP