Главчев се опъна на Радев: Да си изпълни задълженията! Нямам доверие на двамата министри за смяна

17 Април 2024 | 20:01
0 коментара
Политика
България
Главчев се опъна на Радев: Да си изпълни задълженията! Нямам доверие на двамата министри за смяна

Служебният премиер Димитър Главчев се опъна на президента Румен Радев и защити решението си да смени двама министри - външния Стефан Димитров и земеделския Кирил Вътев.

От Брюксел, където е на заседанието на Съвета на ЕС, Главчев буквално нареди на държавния глава да изпълни задълженията си по Конституция - тоест да издаде указите за предложените от него промени в правителството.

 

"Дал съм своите предложения за издаване на указ. Повече по въпроса няма какво да кажа. Сега на ход е президентът Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по конституция. Предложенията са мои. Просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания. Само че те бяха впоследствие от разоворите, които проведох и това не е трудно да се провери.", каза пред медии служебният премиер Димитър Главчев от Брюксел.

 

"Предложенията са изцяло мои. Закъснението – в 10 ч. вечерта при първото ми предложение - се дължеше на това, че изчаквах комуникация с президента, защото аз смятах, че така е коректно. Той е запознат и с двете промени. Очаквам той да направи своята стъпка по Конституция. Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за смяна, тъй като не могат да работят на оборотите, които аз искам. Искам непрекъсната комуникация, това се отнася за всички министри, и бързи решения. Нямаме време за изчакване!", подчерта Главчев.


"България не може да бъде в режим на изчакване, до два месеца изборите са на вратата, външно министерство има много сериозна роля при организирането на изборите", каза още премиерът.

"Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за смяна, тъй като не могат да работят на оборотите, на които аз искам. Това се отнася за всички министри - искам непрекъсната комуникация и бързи решения, нямаме решения за изчакване. На което и да е партийно събрание, който и да се изкаже, не би ми оказало никакво влияние. По всякакви въпроси съм готов да продължа комуникацията си с президента Радев по въпроси, които се отнасят до доброто бъдеще на българските граждани. Няма да се отклоним от европейския път", каза още служебният министър-председател.

Служебният министър-председател Димитър Главчев участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 17 и 18 април в Брюксел.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP