Гл. експерт в парк „Рила“ - Ирина Нешева уволнена два месеца след като подала сигнал в МОСВ за злоупотреби

19 Май 2022 | 07:56
1 коментара
Общество
Гл. експерт в парк  Рила  - Ирина Нешева уволнена два месеца след като подала сигнал в МОСВ за злоупотреби

Главният експерт в НП „Рила“ Ирина Нешева е била уволнена от работа. Причината е съкращаване на щата гл. експерт в дирекция „Административни, финансови и правни дейности“. Странното е, че това се случва два месеца след като тя е подала сигнал за злоупотреби в Министерство на околната среда и водите.

Ирина Нешева е с две висши образования, завършила е право и публична администрация. Вчера тя дойде в редакцията на „Струма“ и поиска думата, за да разкаже за случая:

„В НП „Рила“ работя от 2004 г. Започнах като мл. експерт в „Човешки ресурси“ и отговарях за воденето на административно-наказателните преписки. През 2010 г. напуснах, но през 2017 г. се върнах и бях назначена като гл. специалист на длъжността „Организация и отговорност за стопанисване, управление и ремонт на автомобилите в парк „Рила“. Предвид това, че съм завършила „Право” с втора специалност „Публична администрация“, през 2019 г. се явих на конкурс за гл. експерт и съгласно връчената ми длъжностна характеристика всичко, касаещо човешките ресурси, е мое задължение. На практика директорът на дирекция „Административни, финансови и правни дейности“ Илонка Христова и директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов не ми дадоха тази възможност и продължих да изпълнявам функциите само по отношение на автопарка, което се разминава с образованието ми и конкурса.

След като директорът на парка Красимир Андонов бе освободен през месец март, бях на среща с министъра на МОСВ Борислав Сандов и зам. министъра Тома Белев, като обясних, че съм поставена в невъзможност да изпълнявам служебните си задължения, за което многократно съм се обръщала към прекия си ръководител г-жа Христова и директора Андонов, но съм срещала пълно бездействие по отношение осигуряването на нормална работна среда за мен. Наред с това бях поставена в неведение за ремонт на служебен автомобил, за който намирам, че са разходвани неправомерно средства. Министър Сандов ме посъветва да подам официално сигнал.

На 14 март сигналът бе входиран. В него описах както това, че съм възпрепятствана да изпълнявам служебните си задължения, така и за ремонта на служебния автомобил. Колата имаше проблеми с ходовата част и спирачната система и през юли  2021 г. бе оставена на ремонт в сервиз в Самоков. След ремонта на автомобила служителите от ПУ – Говедарци установяват, че на излизане от сервиза той не може да пали, километражът не се отчита. Това са повреди, които не са съществували при оставянето му в сервиза. При постъпването в сервиза е издадена проформа фактура за ремонт на части на стойност 1692 лв., а на излизане друга с почти двойна стойност – 2762 лв., с повреда в двигателния сектор, която не ми е предоставена, въпреки че отговорността за поддръжката на автопарка е моя отговорност. Когато попитах ръководството на дирекцията, отговори не получих, а устно разпореждане автомобилът да бъде репатриран за нов ремонт до сервиз в Пловдив, за което бе платена сумата от 215 лв. От счетоводния отдел ми отказаха информация за ремонта и се наложи сама да издирвам, като установих, че колата е с неработещ километраж, но повредата не е била отстранена. Заплатена е била сумата от 4124 лв., или общо 7102 лв. за двата ремонта, ползване на репатрак, а автомобилът е неизправен. Разходите са одобрени и заплатени от директорката на дирекция „Административни, финансови и правни дейности“ Илонка Христова.

Подадох писмения сигнал в МОСВ и още същия ден в НП „Рила“ вече бяха разбрали за това. На 24 март получих писмо от директора на Инспектората в МОСВ г-жа Кайнакчиева, която ми бе посочила да дам повече конкретна информация в 3-дневен срок, в противен случай сигналът ми няма да бъде разгледан. Не го направих, тъй като в сигнала ми имаше достатъчно конкретика с имена, дати и приложени копия на документи.

Проверка по сигнала не бе извършена, а на 10 май бях уведомена, че длъжността ми е съкратена. Реакцията от страна на новия директор на НП „Рила“ Владимир Милушев беше, че не съм работила качествено. Колеги се бяха постарали да ме изкарат пред него най-голямата некадърница и скандалджийка. Потресена съм от това, което се случи, обидно е цялото отношение. На практика бях окуражена от министъра да подам сигнал, след който останах без работа. Когато миналата събота министър Сандов дойде в Благоевград, му зададох въпроси пред журналисти, на които не получих отговор. Ще си търся правата в съда“, заяви Ирина Нешева.

Тя добави, че освен нейния договор в същия ден е прекратен и договорът на Теодора Мичева, която беше директор на дирекция „Биоразнообразие, проекти и програми“ в НП „Рила“ и е отговаряла за експертите, от работа е освободен и гл. експерт гори в парка Ангел Папукчиев.

По повод сигнала на Ирина Нешева и предприетите съкращения в НП „Рила” вчера отправихме официално запитване до МОСВ чрез пресслужбата. Ето отговора, който получихме от шефката на пресцентъра Катя Шавулева:

„Ирина Нешева наистина е подала сигнал на 14 март. От Инспектората на МОСВ е установено, че сигналът не отговаря на реда и условията, определени от вътрешните правила за дейността на Инспектората на МОСВ, от АПК и от наредбата за реда и начина за осъществяване на дейността на инспекторатите. На 24 март е изпратено писмо до подателката Ирина Нешева с искане за отстраняване на нередностите, което е получено от нея на 25 март, видно от обратната разписка. До този момент тя не е отговорила, в МОСВ не са постъпвали данни нередностите да са отстранени, поради което подаденият сигнал не може да бъде разгледан по установения ред. Сигналът не е изпращан на директора на парка, той не е информиран за извършваната проверка за редовност. Така че решения, свързани с числеността на персонала на парк „Рила”, не могат да бъдат обвързвани с подадения от г-жа Нешева сигнал.

Що се отнася до първия Ви въпрос – колко длъжности са съкратени, кои и на какво основание, можете да потърсите отговор по компетентност от дирекцията на парка, която е самостоятелна административна структура“.

За коментар потърсихме и директора на НП „Рила“ Владимир Милушев. Ето какво заяви той:

„В НП „Рила” започна преструктуриране с цел оптимизация и подобряване работата в администрацията и контрола на охраната. Съкратени бяха 6 длъжности. Три от тях са в дирекция „Биоразнообразие, проекти и програми“ – директорската и двама главни експерти, и три в дирекция „Контрол и охрана“ – на директора и на двамата началници на отдели. От работа са съкратени реално трима – директорът на дирекция БПП Теодора Мичева, гл. експерт Ангел Папукчиев и гл. експерт Ирина Нешава, а другите трима са преназначени. Дирекция БПП вече ще се казва „Биоразнообразие, контрол и охрана“ с два нови отдела и две длъжности – отдел „Контрол и охрана” и „Подвижна паркова охрана”. Маргарит Делин, който беше директор на вече закритата дирекция по контрол и охрана, е преназначен за началник на отдела.

Що се отнася до сигнала на г-жа Ирина Нешева, той изобщо не е достигал да мен. Доколкото съм запознат, не е разгледан от Инспектората на МОСВ. Знам, че в парк „Рила” е имало нередности, поради което е предприето и преструктурирането в дирекцията за подобряване на работата“, заяви Владимир Милушев.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА,в.Струма

Добавени коментари

Svidetel публикува:
20 Май 2022 | 23:10
Дааа, така действа кликата на сандОв. А тия в инспектората са жалки подлоги д наколенки! Гнус е в това ..уж министрество! Лични интереси и услужливи началници и началнички - джендъри и джендурки

Добавете Вашия коментар

TOP