Гешев за сигнала на Рашков: Това е политически акт с нелегитимни цели

24 Юли 2021 | 08:59
0 коментара
Общество

Главният прокурор Иван Гешев използва правото си на отговор след вчерашното интервю на вътрешния министър Бойко Рашков пред БТВ.

 
"Извиних се на служебния министър Янаки Стоилов за това, че е бил принуден да внесе това политическо нищо на служебния вътрешен министър господин Рашков във ВСС с ясното съзнание, че това е политически акт, който не съдържа юридически аргументи и цели политически и нелегитимни цели, а именно отстраняването на главния прокурор, а основно - делегитимирането на ВСС , както и може би овладяването на отделни части на независимата съдебна власт" , каза главният прокурор.

 

"Не става въпрос за СРС-та, а за веществени доказателствени средства. Според Закона те са явни. Според същия закон те се обсъждат в открито съдебно заседание и всеки може да ги чуе. Досъдебната фаза е непублична, затова има разпоредба на закона, която позволява на прокурора да се обявят определени доказателства", каза обвинител №1.

 

По думите му има решение на Върховния касационен съд, че в момента, в който се инкорпорират веществени доказателствени средства, стават част от досъдебното производство и се подчиняват на общия режим. "Безумно от юридическа гледна точка е твърдението, че Законът за специалните разузнавателни средства, който е материален закон и това го знае всеки студент 3-4 курс, е специален към Наказателно-процесуалния кодекс. Това е принос към българската правна теория", обясни той.

 

Гешев обясни още, че главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. "Това е лъжа. Обидно е първото изречение от юридическото нищо от служебния министър на вътрешните работи, който твърди, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор и нямат собствено вътрешно убеждение", категоричен е той.

 

Според обвинител №1 това, освен че логически е невярно, предвид че става въпрос за над 1500 магистрати, е и юридически невярно:

 

"На доц. Рашков и на проф. Стоилов трябва да им е ясно, че след конституционната реформа, започната през 2016 г. от бившия правосъден министър в правителството на Борисов, беше променен Законът за съдебната власт и прокуратурата е единна, а не централизирана. Единни са всички прокуратури в целия ЕС".

По думите на главния прокурор няма как министрите да не знаят. "Това ми говори, че въпреки че се твърдят тези обстоятелства, става въпрос за друга причина, а не юридическа", добави той.

 

Освен това Гешев добави, че е изказал съжаление и се е извинил на служебния правосъден министър, че е бил принуден да внесе "това политическо нищо на вътрешния министър Бойко Рашков във ВСС с ясното съзнание, че това е политически акт, който не съдържа юридически аргументи".

Целят се политически нелегитимни цели, а именно - не отстраняване на главния прокурор, а основно делегитимиране на ВСС, както и може би овладяване на отделни части от независимата съдебна власт, именно прокуратурата, уронване на престижа на съдебната власт и нарушаване на основни европейски ценности, категоричен е още той.

Добавете Вашия коментар

TOP