Гешев в 23.00 часа пред ВСС: Защо бързате? Може да ме освободите и в следващия четвъртък

09 Юни 2023 | 07:46
0 коментара
Общество
България
Гешев в 23.00 часа пред ВСС: Защо бързате? Може да ме освободите и в следващия четвъртък

Следващия четвъртък е разумен срок да ме отстраните. Няма смисъл от това бързане.

 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в 23 часа в четвъртък, когато ВСС все още продължаваше да дебатира върху искането за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

 

Кадровиците заседават вече 14 часа по темата дали да освободят Иван Гешев.  

 

Министър Атанас Славов отново повтори, че е на разположение на ВСС в следващите дни.

 

Евгени Иванов призова кадровиците да дадат възможност на Гешев да организира защитата си. 

 

Калина Чапкънова предложи заседанието да продължи в петък. Тя добави, че ВСС може да заседава и в събота. 

 

Разбирам ентусиазма, но това не е нашата задача, трябва да се запознаем с протоколите, да обсъдим всички  доказателства, предложи Вероника Имова. И тя предложи да се определи разумен срок до следващия четвъртък. 

 

Боян Новански каза, че никой не го и питал и предложи Славов да реши кога да има заседание на пленума.   
 

Денят във ВСС беше белязан с обрати.

 

 Изненадващо ВСС прекрати процедурата по отстраняването на Иван Гешев по първото предложение, свързано с присъствието на израелски експерт до мястото на взрива до кортежа на главния прокурор.

 

Това стана със 17 гласа "за" и трима "против".

 

Това се случи, след като шестимата кадровици, които го внесоха, го оттеглиха. Те мотивираха оттеглянето с постановление ма Софийската градска прокуратура, в което се казва, че Иван Гешев не е извършил престъпление при допускането на израелския експерт до взрива по кортежа му. 

Заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров описа израелския експерт като висш офицер от Израелските специални части, който преподава във водеща академия по анти тероризъм в света. Тодоров заяви, че се е запознал с експерта по време на пресконференция в Софийския университет. 

Директорът на НСлС Борислав Сарафов пък каза, че експертът не е имал функции по самото разследване, той е имал само осведомителна роля и е изградил мнението си, което после е споделил с главния прокурор".

И двамата описаха психическото и емоционално състояние на Гешев. "На 15 май Гешев беше войнствен и агресивен", каза Сарафов. А Ясен Тодоров посочи, че Гешев е бил наясно, че ако не си подаде оставката, ще се предприемат действия да бъде отстранен.

ВСС продължи с разглеждането на второто предложение за отстраняване на главния прокурор, което е свързано с думите му "ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание", което на практика е нарушаване на Етичния кодекс на магистратите. Това ще се случи в друг ден.

Пленумът на ВСС не подкрепи направеното доказателствено искане на главния прокурор Иван Гешев  да изслушат неговите заместници - Пламена Цветанова и Десислава Пиронова. Гешев предложи да изслушат и другият му заместник Даниела Машева, защото по думите му директорът на НСлС Борислав Сарафов е представил неправилна информация на събитията, както и по отношение на емоционалното му състояние.

Предложението на Гешев да изслушат Машева мина с гласовете на 10 кадровици и то е с цел да се установи какво е било емоционалното състояние на главния прокурор по време пресконференцията на 15 май. Правосъдният министър Атанас Славов пък репликира, че няма график, в които трябва да приключат с процедурата.

Според експерти, възможно е Гешев да не се раздели веднага с поста си, дори и Висшият съдебен съвет да гласува "за“ прекратяване на мандата му.

Той може да продължи да изпълнява функциите си още дълго, ако президентът Румен Радев не подпише веднага указ за освобождаването му. Указът може да бъде подписан веднага или месец по-късно.

 

След дълги дебати, чак в 23:35 ч., пленумът на ВСС реши процедурата за предсрочното освобождане на главния прокурор да продължи в понеделник в 9 ч.

То ще продължи с разпит на Даниела Машева, една от заместничките на Иван Гешев.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP