Гешев смачкал разследването на строителните фирми, погнати от Кьовеши. Няма да върнат европарите

28 Март 2022 | 17:05
0 коментара
Общество
Гешев смачкал разследването на строителните фирми, погнати от Кьовеши. Няма да върнат европарите

Прокуратурата на Гешев е смачкала разследване за злоупотребите с европари, които Европейската прокуратура на Кьовеши подгони с арести на техника и обиски на строителни фирми. Преписката, прекратена без данни за престъпления, е иззета от Кьовеши в Люксембург, съобщи BIRD.BG.Същевременно близки до властта строителни фирми, на които се налагаше да връщат „усвоени“  европейски средства, няма да върнат нито цент, защото актовете за възстановяване на неправомерното финансиране са написани неграмотно и са паднали в съда.

В съвместно разследване на БИВОЛЪ, БОЕЦ и BIRD от януари 2021 година разказахме за огромни злоупотреби покрай строителството на Руско-Турски Поток. Или по-скоро Ердоганско-Путински Поток. Разбира се, злоупотребите покрай този заробващ и финансово загробващ енегргиен „проект“ са безчет, но в случая конкретно ставаше въпрос за седем близки до властта строителни фирми, на които се налагаше да връщат средства, „усвоени“ по линия на еврофинансиране. Общото в това седемфирмено съзвездие е, че всички юридически лица са – по един или друг начин, близки до скандалната „Джи Пи Груп“, позабравен вече герой от скандала ДжиПиГейт.

В последните седмици и месеци на овластената борисовщина, икономическото министерство (и индиректно Томислав Дончев) признаха с половин уста, че всъщност има наложени 100-процентови финансови корекции – т.е. фирмите трябва да върнат цялото получено финансиране. Както винаги се случва в България, обаче, дяволът е в детайлите. От горчив опит знаем, че актовете за финансови корекции обикновено се пишат така, че да паднат в съда. Един вид, ето видите ли, имахме желание, ама съдът реши друго. Разследванията ни от последните няколко месеца, като например това за ДФЗ и къщите-за-тъщи, показват как тази „техника“ е изпипана до съвършенство. Така и вълкът е сит, и агнето цяло – а масрафа го обират винаги и единствено данъкоплатците. Водейки се от този железен принцип, ние решихме да проверим как стои въпросът с тези седем фирми-нарушители.

Резултатите се оказаха плачевни. Макар и не всички дела да са окончателно приключили на този етап, равносметката (поне засега) се оказа твърдо НЕ в полза на държавата. По-долу ще ви разкажем защо и как.

Същевременно, в сюжет развил се буквално през последните няколко дни, EPPO уличи девет фирми в злоупотреби с евросредства по програмата за иновации и конкурентоспособност и обяви, че ги разследва. Както показа справка в информационната система на ИСУН и търсачката на БРРД, проектите на тези фирми се оказаха писани под индиго и за една и съща техника – самосвали и товарачи, която вместо да работи по предназначение, беше засечена години по-късно на строежа на Турски поток, а след това и на жълтите павета на протестите на „пътищарите“, режисирани от ГЕРБ.

Проектите на деветте фирми за 6 милиона еврофинансиране са писани под индиго.

Тези девет фирми в огромна степен се припокриват с гореспоменатите седем. Иначе казано, повечето от фирмите, които трябва да връщат европари по административен ред, вече са разследвани и по наказателно-правен ред. Но, всяко нещо по реда си.

Делата за финансови корекции са в полза на фирмите

Започваме по ред. Първа е ТК ДРИЙМ БИЛД ЕООД. На 26.10.2021 държавата, в лицето на Оперативена Програма Иновации и Конкурентноспособност (ОПИК) губи дело за 1.5 милиона лева. АССГ (дело 8942/2020) отменя наложената от ОПИК корекция, като на всичко отгоре ги осъжда да платят и 23 хиляди лева разноски. Особено притеснителното в случая е, че няма подадена касационна жалба! Странно защо ли?!

Следваща по ред е КВП ГРУП ЕООД, там историята е практически идентична. По дело 8242/2020 на АССГ отново е отменена корекция за 1.5 милиона лева, като ОПИК е осъдена да плати 21 хиляди лева разноски. Решението в момента се обжалва пред ВАС.

Минаваме на ТК БИЛД ЕООД. По дело 8584/2022, на 02.03.2022 е отменена финасова корекция за 1.5 милиона лева – и държавният орган е натоварен с нови 20 хиляди лева разноски. По същия начин стоян нещата и с КОНСУЛТИНЖЕНЕРИНГ ЕООД (дело на АССГ 8856/2020) – 1.5 милиона лева отменена финансова корекция, 20 хиляди лева присъдени разноски. Това решение поне се обжалва в момента.

Има обаче и случаи, в които делата са окончателно загубени. Такова например е дело 10857/2020 на ВАС, окончателно загубено на 18.02.2021. Отменената финансова корекция е в размер на половин милион лева, а общо държавата е осъдена да плати на НОВА СТРОЙ ТИЙМ ЕООД скромната сума от 15 хиляди лева разноски.

Делата на останалите фирми, а именно – АМБЪР ОЙЛ ЕООД и ВЕРДА 008 са все още висящи и неприключили. И тук стигаме до черешката на тортата – една доста очебийна и обезпокоителна липса! Дело за КАРО ТРЕЙДИНГ ООД не може да бъде открито в деловодната система на съдилищата. От което следват единствено два възможни извода: или на дружеството реално не е налагана финансова корекция (за разлика от на всички други фирми), или то я е платило, без да обжалва. С оглед на поведението и общите свързани лица в тази плеяда от фирми, второто е по-скоро малко вероятно.

Тук е моментът да припомним, че съвсем наскоро БИВОЛЪ освети собственика на фирмата Краси Карото като близък със сивия кардинал и зам.-министър в МЗХГ Атанас Добрев. Александър Дунчев, дългогодишен радетел за устойчиво горско развитие и неуморен противник на дървената мафия в България, сочи Добрев като мълчаливия чадър над порочните практики в държавните горски стопанства – и то в няколко поредни правителства, включително и в сегашното. Явно крушката си е намерила опашка – и може би това обяснява донякъде защо КАРО-то се радва на специално отношение от държавата.

А какво прави прокуратурата?…

Както винаги – нищо. Или по-скоро имитация на дейност. Клати влака – по брежневски – за да симулира движение. Както обича да казва вождът на прокурорите Гешев, „ние дължим действия, не резултати“. В случая обаче дори не може да се разбере какви са действията, доколкото едно прокурорско постановление за НЕобразуване на досъдебно производство се пази в тайна и не вижда бял свят. Прокурорската преписка, образувана във връзка с нашето разследване от 2020 за злоупотребите на строителните фирми с евросредства, е прекратена експресно, само 3-4 месеца след образуването (през март 2021). Разбира се, както вече споменахме, с отказ да се образува досъдебно производство. Мотивите на анонимния прокурор остават както винаги тайна.

С дата 25 февруари, обаче, Европейската Прокуратура е изискала преписката 10110/2020 от СГП. Оттук, както и от прессъобщението на EPPO от 25-и март, води началото си и вторият епизод от тази сага. Да се надяваме, с по-различен резултат.

Разбира се, веднага възниква основателният въпрос: защо „родната“ прокуратура е смачкала всичко на ниво предварителна проверка, докато Европейската Прокуратура в доста кратки срокове е образувала досъдебно производство и дори е възбранила средствата на престъпното деяние – така любимите на вожда Борисов самосвали, камиони, валяци и прочее „играчки“. Още един въпрос, на който надали някога ще получим отговор.

В комфортна мъгла и „рахат“ (по думите на незабравимия Митко Вайбъра от ВСС) тъне и прокурорското разследване срещу самата „Джи Пи Груп“. Вече 4 години разследването блаженно цикли в неповторимата Специализирана Прокуратура, за което време нито веднъж СП не намери за нужно да информира обществеността какво точно работи по разследването – и работи ли въобще. Наша проверка разкри, че в самото начало прокуратурата е блокирала парични преводи, както и е наложила запори върху сметки на собствениците на фирмата. Конкретно:

  • Определение по дело П-47/2018 на САС от 18.12.2018 потвърждава наложен запор върху сметка на Георги Василев в размер на 15 милиона евро. По всичко изглежда, че въпросният Василев се е опитал да преведе сумата в чужбина, което и е наложило запора.
  • Определение по дело СП-10/2019 на САС потвърждава наложен нов запор върху сметка на същия тоози Василев, в размер на 25 хиляди долара – а именно, получени дивиденти от Джи Пи Груп.
  • Определение по дело СП-27/2019 на САС потвърждава наложен запор върху сметка на другия собственик на Джи Пи Груп, Владимир Житенски, в размер на 150 хиляди лева, отново с произход разпределени фирмени дивиденти.

Нищо друго относно това разследване в България не е известно и до ден-днешен, но е известно, че по преписката работи и ОЛАФ. Засега справка в деловодството на ПРБ показва единствено, че наблюдаващият прокурор иска все нови-и-нови удлъжавания на срока за разследване. И ги получава. Докога – не е ясно. Може би до второ пришествие. Благодарение на законови поправки прокарани от юридическо-герберското острие Барни Ръбъл (по задкулисно, но силно настояване на един Сотир), прокурорите вече нямат законово-регламентиран краен срок за разследване. И така те могат да си разследват колкото дълго им душа иска… или направо до изтичане на абсолютната давност. Или до гръмотевична акция на Кьовеши, която ще демонстрира за пореден път, че в България няма прокуратура, а има прикриватура.

Благодарение на материал в „Капитал“ все пак разбираме, че всъщност Василев от години живее в Дубай – „дестинация, известна с трудностите на европейски власти да издействат екстрадиране на обвиняеми за престъпления“. Отделно от това, скоро след привличането му като обвиняем той ударно прехвърля активи за десетки милиони. Подобно на санкционирания наскоро Пеевски. И подобно на един „жилав и велик строител“ (бел. ред. собственика на Хидро-Водстрой Велико Желев), който по думите на министър Рашков скоростно е прехвърлил 20 милиона евро в направление Дубай, малко след като МВР стартира разследване по магистрала „Хемус“. Което впоследствие СГП саботира по скандален и безобразен начин.

На ход сега е Лаура

Както споменахме по-горе, наскоро делегираните европейски прокурори са се активизирали по темата с облажилите се строителни фирми. Сега предстои да видим – и можем само да се надяваме – че резултатите им ще са по-различни от тези на българската прикриватура. Имаме всички основания да вярваме в това, обаче. По време на визитата на Лаура Кьовеши в София на 16-17 март, Европейският Главен Прокурор настоя за отделна сграда, инфраструктура и деловодство за европейските делегирани прокурори. По всичко изглежда, че използването на физическата инфраструктура на Софийската Районна Прокуратура осигурява възможност за нерегламентиран достъп до и „джуркане“ на деловодната система на EPPO. Така въпросните разследвани лица биха могли да получат навременно предупреждение – и също да запрашат в посока Дубай (например). Министърът на Правосъдието пое изричен ангажимент, че между европейските делегирани прокурори и всички останали ще бъде буквално издигната „китайска стена“. Нещо повече, министър Йорданова обеща, че ако ВСС не намери за важно и нужно да осигури самостоятелна сграда за EPPO, то изпълнителната власт ще се погрижи за това. С две думи, на европейските делегирани прокурори ще бъде оказана пълна подкрепа и ще им бъде дадено абсолютно всичко, от което имат нужда, за да разследват пълноценно, ефективно и бързо. И то без посредничеството и цедката на гешевата ВКП. Защото е изключително показателно, че когато Кьовеши бе запитана в прав текст в ефира на БТВ „Имате ли доверие на Иван Гешев?“, тя се намръщи и просто каза: „Без коментар“. Нещата са кристално ясни, в общи линии. Видими даже и от космоса. Дори и без дизелова ракета.

Добавете Вашия коментар

TOP