Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

16 Април 2024 | 17:07
0 коментара
Политика
България
Гешев пред комисията Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариса по време на днешното изслушване във временната комисия в парламента. Въпреки че вчера я нарече суперсмешна, Гешев все пак реши да говори пред депутатите. Те бяха поканили за изслушване и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и предшественика му Сотир Цацаров, но те няма да се явят като изпратиха увеидомителни писма за това.

 

Днес в комисията трябваше да бъдат изслушани и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, бившият главен прокурор Сотир Цацаров, адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, както и лидерът на сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев. В началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев уведоми, че те са отклонили поканите си.

"С удоволствие ще участвам в предизборното шоу, което се очертава на днешното заседание. Нямам никакви притеснения", заяви бившият главен прокурор Иван Гешев в началото на изслушването си.

Вече един път той не се отзова на поканата за изслушване, а вчера заяви пред журналисти преди да влезе в сградата на националното следствие, че "тази комисия е суперсмешна, защото със същия успех са могли да направят комисия и за "Цар Киро".

"Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само сградата. 90 процента се разпознаха ката политически боклук. Ако искаха да свършат нещо, щяха да променят законите. Реформата се изчерпа само със смачкване на Конституцията, със смачкване правомощията на президента. Използваха ППДБ и сега ще ги изхвърлят,  каза в началото Иван Гешев.


"Не е вярно, че докато съм бил главен прокурор, не е имало разследвания за групи за влияние. Нямате достатъчно информация", посочи Гешев в отговор на депутатски въпрос. По думите му, докато е бил на поста заместник-главен прокурор в Специализираната прокуратура, за която е отговарял, през 2018 г. е имало дело за група за измами, която е касаела Мартин Божанов - Нотариуса.

 

"Докато бях главен прокурор, беше образувано дело за Петьо Петров - Еврото, който в момента се укрива", добави той, посочвайки, че това е единственото разследване срещу бившия следовател.

Гешев каза още, че знае неофициално от колеги полицаи за контрабанден канал. Той уточни, че като е бил главен прокурор, му е било казано, че този канал се пази от служебното правителство, в което Бойко Рашков е бил министър на вътрешните работи, а след това от "Продължаваме промяната - Демократична България". По думите му този контрабанден канал, ще бъде "овладян" от други хора, които са на власт. Действат още 10-15 други такива канала. Каналите се пазят от службите, а те работят за партиите. Наблягате на снимките и пачките, а не виждате цялата картинка, каза Гешев. 

Гешев смята, че каналът е средство, за да се завладеят митниците и да може да се сложи нов главен секретар на МВР. Тези хора от Хасково се отчитаха на управляващите тогана - ППДБ, сега ще се отчитат на други хора, категоричен е Гешев.

"Такива групи за влияние има и в Народното събрание", смята още Гешев. "Върхът на хранителната верига са политиците. Казваха, че ДС е виновна за всичко, но това беше инструмент. Отгоре бяха политиците. Смешно е да говорите за групи за влияние точно вие. В момента има 10 групи за влияние във Върховния касационен съд. И цифрите са по-големи - милиони всеки ден. Това са симптоми. Причината е политическата класа, защото не приемате качествени закони", заяви бившият главен прокурор пред депутатите.

Той призова депутатите да питат МВР защо не казва дали Нотариуса е бил сътрудник на полицията. Тъжно е де се разследва умрял човек, защо не питате кой го е убил. Покойникът е измамник, който си служи с имена. Офицер от Трето го е пазел. Оперативният работник му е осигурявал чадър. Отчислявани са пари за този, който го е регистрирал като секретен сътрудник. По-често не е вършил работа, затова е убит. Има много по-сериозни групи за влияние. Вие сте се концентрирали, вие сте полезните идиоти за овладяване на съдебната власт. Защо не направите комисия за Алексей Петров, това е опасно, защото той ви сглоби, и за взрива на главен прокурор.

 

 Това предизвика недоволство сред депутатите и повишаване на глас в залата.

 

Далеч съм от вашия висок стил, не съм на вашето ниво, иронизира Гешев питане на Мирослав Иванов от ППДБ. Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков. Някои седят в скута на някого, ама вие ме питате дали Борисов управлява държавата, той предизвиква шок и страх, ще ви се скара, след като по нощите сменя външния министър. Всеки втори адвокат е лобист, каза още Гешев.

 

Към 20 процента от материалния интерес се прибира от търговските дела, каза Гешев, като подчерта, че вместо това комисията се занимава с наказателни дела.

 

Отгоре на хранителната верига са Борисов, Пеевски, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев, категоричен е Гешев. Борисов е ваш коалиционен партньор, вие го изпрахте. Какво по-голямо влияние от вашата сглобка. Радвам се, че сте осъзнали, че е тъжно.
Борисов е забранил да ме пускат по БТВ, Нова и БНТ, каза Гешев.


Имаше контрабандни канали и вие ги пазехте, продължи Гешев, като подчерта, че Борисов е бил първият висш политик, арестуван по негово време. Щяло да има и други, но е бил свален от длъжност.

 

Бившият главен прокурор каза още, че няма общо с Мартин Божанов-Нотариуса. Призова също така депутатите да питат Бойко Борисов дали не познава Нотариуса.

 

Информацията за Нотариуса като секретен сътрудник се крие, защото ще стане ясно, че той нищо не е вършил. Освен оперативен работник, с него са били свързани и началници, но това ще лъсне и ще се видят политически влияния, обясни Гешев. Дали мотивацията е финансова - всичко е пари и влияние. Държавата е в насипно състояние, правосъдната система не функционира, затова няма кой да направи такова разследване, каза Гешев.


Гроздан Караджов за пореден път посочи, че комисията "Нотариуса" е съставена, за да се заметат следите, затова и не се прави разширение по Алексей Петров. Тя се свежда сега до предизборен пиар. Караджов потвърди, че на върха на хранителната верига са политиците.

 

Борисов няма да влезе в "Магнитски", защото е от управляващата партия. Подозирам, че взривът срещу мен е точно заради делото "Барселона гейт" и заради "Магнитски", каза Гешев.


Всеки втори, който функционира около Народното събрание, министерствата, агенциите, взима пари. Така функционира не държавата, а нещото, защото това не е държава. Вие не лекувате симптомите със закони, а се занимавате с битовизми. И тази комисия е битовизъм, каза Гешев.

 

Повече от 86 са групите за влияние, разбрали сте иронията, много повече са. В изпълнителната и в съдебната власт в момента тече осребряване и се чака да се види какво ще стане. Всичко, което е можело да се направи, съм го направил като главен прокурор според законите, които сте приели. Бая зор видях с 5 кг тротил, само аз се изправих срещу Борисов, подчерта Гешев.

 

Не ви се получи на ППДБ да вземете вие каналите, не ви се получи, затова влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо. Сега ще ви отделят от ДБ и ще си ги вземат при тях, направи анализ на политическата ситуация Иван Гешев.

Гешев заяви, че са му трябвали още 2 седмици на поста, за да арестува Бойко Борисов. На конкретен въпрос защо не е успял да го направи за 4 години, по време на които бе главен прокурор, той не отговори. Само каза, че е проявил смелост спрямо Борисов и за това му е бил организиран атентат.

"Вашата комисия няма никакъв смисъл, нито имате възможности, нито имате компетентности. 
Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте. Единственият смисъл от днешното събеседване е вие да си направите предизборен пиар. Вторият смисъл е да се смачкат определени магистрати, което е тъжно.

Минчев отговори, че как работи парламентът не е работа на Гешев.

"Да не се връщаме на работата на вашата институция, когато я ръководехте вие. Докато вие бяхте начело на прокуратурата, разследванията ги правеха журналисти", изтъкна Минчев (може да се припомнят колко месеци отне преводът на страниците от Испания за "Барселонагейт" или пълното шиканиране на "Осемте джуджета".

Той също заяви, че Гешев прави предизборна кампания, тъй като вече е политик.
"Каналите се пазят от службите, а службите работят за политиците", изтъкна още той.

 

Убийството на Алексей Петров има политически характер, чух едни записи, това е свързано със сглобката, с Борисов и с таткото на Кирил Петков и претенции за шеф на ДАНС, каза Гешев.

 

Според него всичко в държавата е преразказ по картинки, лъжи.


По улиците да тръгнете, утре може да съставите 100 такива комисии като "Нотариуаса", каза още Гешев. Целта е да се отнемат правомощията на президента, прокуратурата, да се смачка прокуратурата и началникът да натиска копчетата.

Стана ясно, че комисията не върши никаква работа и седенката трябва да се разтуря, и Гешев напусна.

Добавете Вашия коментар

TOP