Гешев пред 700 прокурори: Достигната е червената линия

24 Август 2020 | 11:51
0 коментара
Криминално

Достигната е червената линия. А тя е застрашено върховенството на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура, като неделима част от българската съдебна власт. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред 700 прокурори и следователи в резиденция “Бояна”.  

“Прокуратурата не може и няма да спре да работи. Цената са атаки, а тази цена я плащат и нашите семейства”, заяви още Гешев.

“Няма да допуснем двойни стандарти, както беше десетилетия. За пръв път от 89 г. повдигнахме обвинения на действащ министър и заместник министър. Извън България се укриват едни от най-богатите хора на България, които мислеха, че са над закона. Затова сме лоши за лошите. Което значи, че сме добри за тези, които ни плащат заплатите”.

Независимостта е нашата защита от политически натиск, заяви преди това говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Прокуратурата свика за днес национално съвещание, предава Нова ТВ. Държавните обвинители обсъждат независимостта си. 700 прокурори и следователи се събраха в резиденция “Бояна”. Това става след декларацията на тяхната колегия във Висшия съдебен съвет. В нея се казва, че върху магистратите е оказван политически натиск и се правят опити за посегателство върху независимостта и доброто им име. Твърди се също, че се нарушават върховенството на закона и принципът за разделение на властите.

Освен следователи и прокурори гости на съвещанието са членове на Висшия съдебен съвет народни представители, депутати, министрите на правосъдието и на вътрешните работи Данаил Кирилов и Христо Терзийски, бившият главен прокурор Никола Филчев и други. 

Добавете Вашия коментар

TOP