Германия "под ключ", започва ваксинация

16 Декември 2020 | 16:40
0 коментара
Общество

Днес в Германия започна строга карантина, а министърът на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че ваксинацията ще започне следващата седмица.

За втори път тази година общественият живот в Германия е нарушен. С изключение на хранителни магазини и други ежедневни нужди, всички останали магазини и търговски центрове остават затворени до 10 януари, както и училища и детски градини.

Преди карантината министърът на здравеопазването Йенс Спан каза, че ваксинацията ще започне следващата седмица и смята, че това е добър сигнал. Той отбеляза, че според текущата информация ЕС ще одобри първата ваксина преди католическата Коледа, на 25 декември.

Ваксинацията ще започне в рамките на два до четири дни, уточни той.

В Германия вече са създадени центрове за ваксинация и те първо ще получават ваксини от договора за съвместни поръчки на ЕС и едва след това ще пристигнат доставките от двустранното споразумение с производителя.

Германия е предоставила допълнителни 20 милиона ваксини от BionTec.

По-рано Спан заяви, че до края на следващото лято около 60 процента от гражданите ще бъдат ваксинирани. Германското правителство обаче не очаква ситуацията да се успокои бързо.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди вчера, че януари и февруари ще бъдат трудни месеци на пандемия.

Президентът на института "Робърт Кох" Лотар Уилър заяви, че ситуацията е по-сериозна от всякога от началото на пандемията.

С блокирането Германия иска да спре разпространението на вируса и целта е да се намали броят на новозаразените на 100 000 жители до максимум 50 в рамките на една седмица и в момента е над 173.

Само по време на Коледа, от 24 до 26 декември, ще има известно облекчение.

Проучванията на общественото мнение показват, че по-голямата част от гражданите, както и младежите на възраст между 18 и 29 години, подкрепят блокирането.

Добавете Вашия коментар

TOP