Гергана Тодорова: Калолечебният комплекс в село Марикостиново е специализиран за лечение на редица заболявания

13 Август 2016 | 08:38
0 коментара
Общество
Гергана Тодорова: Калолечебният комплекс в село Марикостиново е специализиран за лечение на редица заболявания

 Курортният калолечебен комплекс "Марикостиново" е специализиран за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и геникологични заболявания. Това каза за „Фокус” Гергана Тодорова, кмет на село Марикостиново.

По думите й курортният комплекс е разположен на 2 км от с. Марикостиново, на 13 км от Петрич и на 1 км от река Струма и се намира на 80 м надморска височина.

„Съчетанието на минералната вода и лечебна кал са своеобразно ценно природно богатство, което се доближава до лечебните фактори в Хевис - Унгария и Пиещани в Чехословакия. Тези природни дадености на извора са познати от древни времена. Старата турска баня е била построена върху останките на римски основи и в днешно време е превърната в един съвременен SPA център“, каза Тодорова.

По думите й през османското иго минералната гейзерна кал е била карана с биволски коли до Цариград, където се е използвала за лечение на различни заболявания. До 1907 година Макрикостиновските минерални бани са били владение на турската община, а по-късно са били предоставени като собственост на Яне Сандански. Той провел редица мероприятия за създаване на по-благоприятни условия за пребиваване и лечение, но хотела построен по онова време след години е бил изгорен.

“Изворната кал в калонаходището се образува при отлагане на фино глинесто вещество, носено от минералната вода при участието на редица благоприятни природни фактори - висока термалност на изворната вода, наличие на органични вещества. Едно от предимствата на калонаходището се определя от естествено бликащата минерална вода, която разрежда калта и създава условия за непрекъснато движение на слоевете“, каза Тодорова. 

Другата добра новина е, че от 15 август влаковете ще спират на жп гара "Марикостиново".

Гергана Тодорова обясни, че повече от една година, след откриване на спирката, влаковете не са обслужвали жителите на населеното място, както и туристите.

„Това беше голям проблем и новината, че гарата ще започне да функционира зарадва всички нас“, коментира Тодорова.

Тя отбеляза, че при встъпването си в длъжност веднага е започнала да търси начини за отваряне на гарите. Проблемът е бил представен пред народните представители от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева, Димитър Танев и Йордан Андонов. Те от своя страна са се срещнали с представители на Агенция „Пътна инфраструктура” и на Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

„Със заповед на генералния директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев спирка "Марикостино" по жп линията София - Кулата ще бъде открита на 15 август. Така на практика се решава един проблем за хората, пътуващи от и до село Марикостиново, община Петрич, съществуващ от година.”, каза Тодорова.

Тя посочи, че при строителството на ЛОТ 4 от автомагистрала “Струма” се е наложило изместване на част от жп линията и село Марикостиново остава без гара. Близо година след като бе изградена новата жп гара край петричкото село влаковете не спираха на нея, както и пътищата не бяха ремонтирани от доста време. 

По думите й нещата са се променили благодарение на кмета на община Петрич Димитър Бръчков. Към този момент са запълнени множеството дупки, които имаше по всички участъци. Тодорова припомни за множеството проблеми, които съществуваха преди изграждането на ЛОТ 4 на АМ „Струма“.

„Към днешна дата обещанията, които бяха дадени, бяха и изпълнени. Сега пътищата са в добро състояние“, допълни Тодорова. 

Добавете Вашия коментар

TOP