ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за председателя на 49-ото НС, предлагат Росен Желязков

18 Април 2023 | 21:56
0 коментара
Политика
България
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за председателя на 49-ото НС, предлагат Росен Желязков

Росен Желязков ще бъде предложен за председател на Народното събрание, около това предложение са се обединили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС подчерта, че очакват номинацията на ПП-ДБ за председател на Комисията по правни въпроси.

„Изборът на председател на НС и на председател на Комисията по правни въпроси е възможно да бъде на ротационен принцип, при условие че парламентът работи повече от 3 месеца“, категорична е тя.

На тази маса обсъждаме само законодателната програма, а не сформирането на кабинет. Сформирането на правителство е въпрос на разговор между лидерите на партиите, коментира Николай Денков от ПП.

Среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБИзточник: БГНЕС

Денков добави, че днес от ПП-ДБ нямат номинация за председател на Комисията по правни въпроси, като допълни, че това ще бъде обсъдено на Националния съвет. По отношение на законопроектите, Денков посочи, че с предимство са тези, свързани с правосъдната реформа, ПВУ, Шенген и еврозоната, както и законопроектът за защита от домашното насилие.

Атанасова от своя страна заяви, че усилията на всички ще бъдат насочени за приобщаване и на другите парламентарни групи, защото само така би могла да се случи сериозна и дълбока правосъдна реформа. „Другите законопроекти ние бихме искали първо да ги представим на другите ПГ. Този списък със законодателната програма ще бъде публичен и всички вие ще имате достъп до него“, обяви тя.

Редовно правителство или нови избори: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на масата за преговори

„Усилието, което ни накара да седнем на тази маса е вотът на българските граждани. Той подреди по този начин първата и втората политическа сила в този парламент. Българският народ каза нито една партия или коалиция не е в състояние да реши политическата криза, затова трябва взаимодействие. Водени сме само и единствено от интересите на България“, категорична е Атанасова. Тя отбеляза, че трябва да бъдат приети законопроектите, които са изискване по линия на ПВУ, така че средствата да са на разположение и на общините, и на бизнеса. „Затова правим това усилие и дотук поне то е увенчано с успех“, смята Атанасова и подчерта, че всяко НС има една-единствена цел – да излъчи редовно правителство и от ГЕРБ са убедени, че такова трябва да има.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се обединиха около обща кандидатура
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се обединиха около обща кандидатураИзточник: БГНЕС

Според нея диалогът е изключително необходим. „Струва ми се, че преди 2 месеца и преди 2 години никой не си представяше, че ще успеем в името на една обща цел да седнем на една маса“, каза още тя и добави, че от ГЕРБ-СДС ще положат всички усилия да съставят кабинет с първия мандат.

„Предстоят лидерските разговори, естествено“, каза още Атанасова и уточни, че това са по-важните разговори, които предстои да се случат през следващите дни.

Източник: БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP