ГЕРБ предлагат 24 май да бъде обявен за национален празник

25 Май 2022 | 12:40
2 коментара
Политика
ГЕРБ предлагат 24 май да бъде обявен за национален празник

24 май да бъде обявен за национален празник предлагат от ГЕРБ.

"И сега 24 май е един от официалните празници и се е утвърдил като ден, който се признава и се чества без изключение от всички български граждани. Ако мерилото за това признаване е масовото участие в прояви, то 24 май надделява над всички останали празници и това го видяхме ясно вчера", зави Красимир Вълчев, който е бивш министър на просветата.

ГЕРБ-СДС посочиха още, че кирилицата и Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е дата, с която света разпознава страната ни.

"Националният ни празник трябва не само да ни обединява, но и да съдържа трансцедентна символика, която да пронизва обществената тъкан през поколенията и да възпитава определени ценности. Денят на Светите братя Кирил и Методий не е свързан с кръвопролития, битки и противопоставане. А е триумф на духа и образованието, възпитани и отгледани от българската държавност", допълни Вълчев.

"Във времена, в които има твърде много разделителни линии в обществото ни, считаме, че за да бъдем обединени като народ, трябва да има кауза, която да ни обедини. Една такава е азбуката. Затова почитането към светите братя Кирил и Методий, към българските учители и творци да бъдат изведени на нивото на национален празник", мотивира предложението и председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

От най-голямата опозиционна партия ще внесат предложение за промяна в Кодекса на труда във връзка с това предложение. Според тях в тези времена на разделение, трябва да има празник, който да ни обединява.

Добавени коментари

Сега им е по-лесно. публикува:
25 Май 2022 | 17:39
А какво ще кажат,че от 193 държави само 10-тина не ползват Денят на Независимостта за национален празник? Би трябвало като всички други и ние да приемем за национален празник Денят на независимостта.Просто мнение.
Лили публикува:
25 Май 2022 | 13:38
Толкоз години бяха на власт, сега се сетиха за празника!

Добавете Вашия коментар

TOP