ГЕРБ отговарят на ПП-ДБ утре сутринта с брифинг в Народното събрание

19 Март 2024 | 22:32
0 коментара
Политика
София
ГЕРБ отговарят на ПП-ДБ утре сутринта с брифинг в Народното събрание
ГЕРБ отговярат на обвиненията на ПП-ДБ утре сутринта. Брифингът ще се проведе в 08:30 часа на трибунката в сградата на Народното събрание (в мраморно фоайе), съобщиха от пресцентъра на партията.

По-рано днес Мария Габриел върна първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев изпълнен, след което той издаде Указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. Тя представи и състав на Министерския съвет.

По-късно вечерта от ПП-ДБ обвиниха, че министрите не са били съгласувани с тях и заявиха, че няма да подкрепят представения от Габриел състав на кабинета.

В брифинга участваха всички лидери на партиите в ПП-ДБ, както и някои от министрите, чиито имена бяха визирани в проекто-кабинета на номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел. Всички те заявиха, че не са давали съгласие да участват в кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС и никой не ги е питал преди имената им да отидат при президента Радев.

Те призоваха държавния глава да оттегли указа си за гласуване на правителството.

От президентството отговориха, че "В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група."

"Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател", уточниха от "Дондуков" 2.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP