ГЕРБ отговарят на ПП-ДБ с брифинг в Народното събрание в 08:30 часа

20 Март 2024 | 07:37
0 коментара
Политика
София
ГЕРБ отговарят на ПП-ДБ с брифинг в Народното събрание в 08:30 часа
ГЕРБ отговярат на обвиненията на ПП-ДБ тази сутринт. Брифингът ще се проведе в 08:30 часа на трибунката в сградата на Народното събрание (в мраморно фоайе), съобщиха от пресцентъра на партията.

Вчера Мария Габриел върна първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев изпълнен, след което той издаде Указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. Тя представи и състав на Министерския съвет.

По-късно вечерта от ПП-ДБ обвиниха, че 11 от министрите не са били съгласувани с тях и заявиха, че няма да подкрепят представения от Габриел състав на кабинета.

В брифинга участваха всички лидери на партиите в ПП-ДБ, както и някои от министрите, чиито имена бяха визирани в проекто-кабинета на номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел. Всички те заявиха, че не са давали съгласие да участват в кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС и никой не ги е питал преди имената им да отидат при президента Радев.

Те призоваха държавния глава да оттегли указа си за гласуване на правителството.

От президентството отговориха, че "В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група."

"Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател", уточниха от "Дондуков" 2.снимка:БТА

Добавете Вашия коментар

TOP