ГЕРБ оглавява новата ЦИК

05 Май 2021 | 16:18
0 коментара
Политика

Свършиха консултациите с парламентарно представените партии и коалиции за формирането на новата Централна избирателна комисия при президента Румен Радев. Само от ГЕРБ предложиха председател. След промените в Изборния кодекс, гласувани от настоящия парламент, ЦИК ще има само 15 членове. Досега те бяха 20. Членовете се предлагат от 6-те формации в 45-ия парламент, назначават се от президента. ГЕРБ ще има 4 места, “Има такъв народ” и БСП – по 3, ДПС и “Демократична България” – по 2, а “Изправи се! Мутри вън!” – 1.

Социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математик Любомир Георгиев са номинациите на “Демократична България”. Последните предлагат и Томов за заместник-председател. “Изправи се! Мутри вън!” номинира адвокат Росица Матева за зам.-шеф на ЦИК. Тя беше председател на Обществения съвет на старата комисия. БСП издигна Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева, които и досега представляваха партията в комисията. Войнов бе предложен и за зам.-председател. Вчера на редовен съвет се събраха и ДПС. Днес те издигнаха двамата досегашни членове от тяхната квота – секретарят на ЦИК Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. Солакова отново бе предложена за секретар.

ГЕРБ беше единствената формация, която предложи председател на ЦИК. Партията на Бойко Борисов номинира дългогодишния депутат Красимир Ципов. Въпреки че е единствена номинация за председател, от “Демократична България”, БСП и “Изправи се! Мутри вън” заявиха, че няма да я подкрепят. “Ако нямате предложения за кандидат-председател, няма да има жребий и Красимир Ципов ще застане начело на ЦИК – след изслушване и проверка на документите”, коментира президентът Радев. Същата логика важи и при избора на секретар – единствената предложена номинация е от ДПС – на Севинч Солакова.

За заместник-председател от “Има такъв народ” издигнаха Камелия Нейкова. Тя бе говорител на предишния състав на ЦИК заедно с настоящия шеф на комисията Александър Андреев – тогава и той от квотата на БСП, а по-късно избран за председател по предложение на ГЕРБ след подадената оставка от Стефка Стоева през август 2020 г. В настоящия състав на комисията Нейкова не е член. 51-годишната юристка бе зам.-министър на отбраната в периода 2008-2009 г. при Николай Цонев. После стана зам.-председател на основаната от него партия “Нова алтернатива”. Елка Стоянова и Любомир Гаврилов са предложенията на ИТН за членове на ЦИК.

В началото на консултациите днес Радев призова политическите сили към експедитивност. И реши да опровергае публичните коментари, че щял да избира членовете на ЦИК. “Президентът не посочва и избира, затова тук са партиите. Те посочват кандидатите, ръководството. Президентската институция единствено ги обнародва с акт”, заяви Радев.

Кандидатите за председател, зам.-шефове и членове на ЦИК ще бъдат изслушани публично от 9 ч. на 7 май.

Добавете Вашия коментар

TOP