ГЕРБ обвини БСП в умишлен сценарий за създаване на напрежение около регистрираните огнища на чума по дребните преживни животни с Странджанско и започналата евтаназия, предаде агенция БГНЕС.

На брифинг в централата на партията от ГЕРБ алармираха за съществуващо видео в социалните мрежи, което показва, че

по време на протестите и блокадата в село Шарково един от най-активните протестиращи е бил в контакт по телефона с лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Този човек се казва Тодор Атанасов и е един от най-активните организатори, които възпрепятстват достъпа на службите, на оторизираните институции, по отношение на това огнище на чума, което е там“, поясни Антон Тодоров.

Според него този казус е изключително сериозен, защото във видеото Атанасов твърди, че е в пряко комуникация с Корнелия Нинова по телефона, която им дава „екшън план“ за това какво да правят, за да възпрепятстват полицията.

От ГЕРБ очакват незабавен отговор от лидера на левицата.

„Първо – познава ли този човек? Общувала ли е с него във времето, в което сама тя присъстваща в Странджа? Поддържала ли е контакти с други хора от групите, които организират провокации в Странджа през последните няколко дни? Поддържала ли е контакти с хората, които са изцяло външни лица за това село, бяха отишли там с луксозни автомобили и възпрепятстваха хората да си свършат работата?“, попита народният представител Тома Биков.

ГЕРБ се заканиха, че ако не получат незабавни и адекватни отговори от лидера на БСП Корнелия Нинова, ще се обърнат към прокуратурата с искане да разследва случая. „Това, което се случи в Странджа, прилича на провокация срещу националната сигурност на България, не срещу ГЕРБ и не срещу правителството“, смята Биков.

А извън политиката, почивният ден в Болярово и Шарково мина в чакане на вторите проби за чума и напрежение от чакането,

информира NOVA.

Фермерката Ана Петрова не се съгласи с протоколите от първото изпитване на стадото й, които вече и връчиха, и, въпреки разговор с областния управител и кмета, не се съгласи и на втори проби.  Вече почти месец Ана не усетила сред стадото съмнителна проба: „Защото аз досега няма никакъв симптом на тази чума”, каза тя.

Яренцата от Шарково също чакат  съдбата, която държавата им отрежда. А баба Дора е твърдо решена  – ще ги убият, ама друг път. „Да, ама през трупа ми”, казва тя. „Аз не мога да харча кървави пари – животни здрави да ми бъдат убити и ликвидирани. Нека да видим дали ще я развият тая чума! Аз ще устоя да ги храня, въпреки възрастта ми”, категорична е тя.

Баба Дора кани задочно земеделския министър на среща. Отново. С официален призив. Стадото на баба Дора ще бъде умъртвено, настоя още снощи властта. Дата на евтаназията още няма.

„Още веднъж ги помолих да ми се даде документа, едва ли не трябва да повярвам в този, който имам. Това са моите овце, с тия две ръце съм ги гледала, така че искам си пробите, с мой подпис евентуално”, заяви тя.