ГЕРБ изгуби ли изборите за кмет в Благоевград - губи България на парламентарния вот

18 Юни 2021 | 09:26
23 коментара
Общество

ГЕРБ изгуби ли кметските избори в Благоевград на 27 юни - губи парламентарния вот на 11 юли в България

Битката за първото място в предстоящите парламентарни избори тепърва предстои. ГЕРБ губят влияние и контрол върху ситуацията в Благоевград с подкрепата на независимия кандидат Андон Тодоров.

След изборите на 4-ти април ГЕРБ е изгубил една много важна позиция - позицията на силата. Преди избирателите (независимо дали харесват или мразят ГЕРБ) имаха едно наум, че това е силната партия, която управлява и може да продължи да управлява. Сега вече доминира усещането, че ГЕРБ е в слаба позиция – партията, която слиза от власт и след тези избори няма да управлява.

Затова благоевградската общественост предпочита да избере кмет, кандидат или подкрепен от партия, която ще участва в управлението на страната.

Сред фаворитите за кметове са адвокат Илко Стоянов от „Има такъв народ“, инж. Румен Томов, инициативен комитет, подкрепен от БСП, Стефан Делиов от Коалиция "Ние, гражданите", Андон Тодоров от инициативен комитет, подкрепен от ПП ГЕРБ, ПП ВМРО, Людмила Костадинова от инициативен комитет, д-р Виктория Каракостова от Обединение "Демократична България" и адвокат Цвета Рангелова от партия "Възраждане".

Актива на ПП ГЕРБ-Благоевград са категорични, че не припознават Андон Тодоров, като техен кандидат и ще гласуват по съвест и симпатий за някой от останалите кандидати.

Изборите на 11 юли ще бъдат съвсем различни от тези на 4 април. Те ще се проведат с нова ЦИК, по нови правила и в нова политическа среда, която ще се моделира и от разхлабване на антиепидемичните мерки. Очакваме връщане към познатите форми на агитация – срещи, митинги и концерти.

Междувременно 50% от хората смятат, че главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен, 62% са разочаровани от управлението на ГЕРБ, а самият Бойко Борисов е смятан за добър политик от едва 26%. Това показва последното проучване на социологическата агенция “Медиана”. Тези данни идват на фона на предизборната кампания, която тече преди извънредния вот на 11 юли и куп скандали, съпътствали управлението на ГЕРБ и Борисов. Последната порция дойде с американските санкции по закона “Магнитски”, които за пореден път лепнаха черно петно върху България и наостриха западните уши и очи.

Служебното правителство на Стефан Янев пък продължава да рови и да вади скелетите от гардероба на предишното управление. Винаги досега, когато правителство на ГЕРБ е подавало оставка и е излизало в опозиция, отношението към партията е било дефинирано от очакванията, че тя ще се върне във властта. Сега тези очаквания се колебаят. Целта на ГЕРБ и Борисов в стартиралата вече кампания е да подхранва надеждите на симпатизантите си за възможно завръщане.

Засега се очертава седем партиен Парламент.

Патриотите“ успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4 %-та бариера. ГЕРБ се сриват до втора политическа сила, патриотите прескачат 4-процентовата бариера, а следващият парламент се оказва със седем партии.

Партийната динамика около „Има такъв народ“ е ограничена до изявите на няколко познати лица. Слави Трифонов се отдръпна в полза на президента и отвори терен за служебното правителство. Трифонов иска радикално различна политика от тази на Борисов, но като образ не е негов контрапункт. Контрапунктът на Борисов е Радев, не Трифонов. Партията получи психологическото предимство, че е силата, която може да догони и да изпревари ГЕРБ. Това може да привлече вота, който се насочва към потенциалния първи.

Създаването на ляво обединение, инициирано от БСП, връща интригата за предстоящите избори. Заредената с конфликтни точки ситуация, включително по линията системни и антисистемни партии, изправя БСП пред най-трудните избори за нея от последните 30 години. Усилията на Корнелия Нинова са да успокои партията вътрешно и в същото време да я мобилизира. Геополитическият компас на България не може да бъде пренастроен, но инженерингов проект, този път вляво (коалицията около Виденов), създава шум в системата.

ДПС следва опозиционната ос, по която ГЕРБ е противник. Партията влиза в кампанията за новите избори в добра вътрешна кондиция, като забележими промени в стратегията и лицата на партията няма да има. Очакваме да повтори електоралния си резултат от 4 април с тренд нагоре заради отпадането на тавана на секциите в страните извън ЕС. Промяната в Изборния кодекс носи позитиви и за други политически сили – ИТН, ДБ.

Предизборно „Демократична България“ играе най-силно на терена, което й отвори пътя към следващото Народно събрание. По оста системни-антисистемни сили коалицията е хибрид - не е ново явление като ИТН, в същото време обяви война на всички системни партии – ГЕРБ, БСП, ДПС.

„Изправи се. Мутри вън!“ остава най-разнородната коалиция, която генерира вътрешни минитрусове. Предстоящите избори и амбицията да присъстват отново в Народното събрание я стабилизират, без да й гарантират дългосрочно бъдеще.

Безспорно е че ГЕРБ изгуби ли изборите за кмет в Благоевград - губи България на парламентарния вот!

Добавени коментари

mariq gosheva публикува:
20 Юни 2021 | 14:51
gerb si otiva i atova izdigna boiko donata za da poemeudara drug da ne e partiena kandidatura tova go e kazal novakov na urdev zatova sym siguren che gerb sh zagubi izborite partiqta na slavi she go pobedi neche horata haresvat slavi a zashtoto sa protiv gerb i sega e momenta gerb da prekliuchi
К.ур за БСП и Пиринско.бг публикува:
19 Юни 2021 | 12:55
Вие сте НИКОИ бе да е.ба вашта мама помашка! СОФИЯ, ПЛОВДИВ, ВАРНА, БУРГАС и СТАРА ЗАГОРА решават изборите мангали с турско-руско-помашко-албанско-югославско-антибългарско потекло!
до магдалена емилия вълова публикува:
19 Юни 2021 | 11:17
Вълова съпри се не те ли е срам ти от БСП или от ГЕРБ си назначена на работа? Имай малко морал, моляте спри!
МАГДАЛЕНА публикува:
19 Юни 2021 | 11:14
ГЕРБ БЛАГОЕВГРАД ПРЕКЛЮЧИ ЗАРАДИ САВЕКЛИЕВА . ТАЗИ ЖЕНА РАЗБИ ЦЕЛАТА СТРУКТУРА . ПОД НЕЙНОТО РЪКОВОДСТВО СА ГЕРБ МЛАДЕЖИ И ТО САМО ДВАМА АЛЕКСАНДЪР ПЕТКОВ И ВЕНЦИСЛАВ ХРОСИНКОВ АМА МЛАДЕЖИ ВЕЧЕ С ДЕЦА . ДВЕТЕ ЛИЧНИ СЛУГИ НА САВЕКЛИЕВА И САМО ДВЕ НЯМА ГЕРБ МЛАДЕЖКА СТРУКТУРА . ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГЕРБ ЖЕНИ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СЪБОТИРАШЕ ЕЛЕНА ТАШКОВА СПИРАШЕ ЖЕНИТЕ ДА НЕ И ХОДАТ НА СЪБРАНИЯ Е ТОВА Е ДАНА САВЕКЛИЕВА Е ТОВА Е ЖЕНАТА НА ПОЛИЦАЯ ВЛАДО КЕФАЛА КОИТО ИМАТ МНОГО ГРЕХОВЕ И КОМИСИОННИ ОТ ГЕРБ ДА НЕ КАЗВАМ САВЕКЛИЕВА КАКВИ ОТНОШЕНИЯ ИМАШЕ С ЦВЕТАНОВ И ПОСЛЕ ГО ХВАНА НА ВЛАДО С ТАЯ ЛИГЛА ОБЩИНАРКАТА ДЕТО ВЛАДО Я КАРАШЕ ПО ХОТЕЛИТЕ И СЕ ПРЕСТАВЯШЕ ЗА ДЕПУТАТКАТА ДАНИЕЛА ЗАТОВА ВЛАДО Я НАКАРА ДА СИ НАПРАВИ СЪЩАТА ПРИЧЕСКА . ДА НЕ КАЗВАМ ВЛАДО И КАЛИНКАТА КАК ВЗИМАХА ПАРИ ОТ ХОРА С ПРОБЛЕМИ Е СЕГА НЕМАГО МАЧО ЦВЕТАНОВ И ЩЕ ИМА РЕСТОООООООООООООООООООООООООООООООО И СЕКС БЕЗ ЛЮБОВ
velko публикува:
19 Юни 2021 | 10:59
daniela saveklieva razbi gerb jeni v blagoevgrad i sa s majo i lansirat za partiqta na slavi ako ne vervate pitaite djambazo i angel petrunov!
Срам публикува:
19 Юни 2021 | 10:50
кака дана саваклиева е виновна за целата структура на герб в благоевград. търси ми пари да ме назначи за шев на бабх.
борба публикува:
19 Юни 2021 | 06:49
Борбата за балотажа е между Андон Тодоров и Румен Томов ай сиктер и на двамата
tomov публикува:
18 Юни 2021 | 23:53
doncho e zloben i otmastitelen s falsh profilite v feisbuk
Фен публикува:
18 Юни 2021 | 21:30
Защо Герб не издигна Ташкова за кмет на Благоевград? Защо най красивата жена в града ни не беше удостоена с тази чест? Пак някой прави номера на Лени, но нищо за депутат ще си я изберем! Браво Лени и да знаеш че си страшна секси мадама! Да го дух@ат другите дето те мразят и ти завиждат!
Бански депутат публикува:
18 Юни 2021 | 19:20
Айде и бански депутат бута дуоарата да става заместник в Банско на пинко му истинова столо
Пенчев публикува:
18 Юни 2021 | 16:21
Ееее явно на некой му се иска Тасков да стане кмет , но това няма да се случи , защото хората добре го знаят кой — един ненакрал се човечец от покрайнините на града ...! Вижте му имотчетата преди да стане политик ....и сега ....???....много е лесно . ?
milena публикува:
18 Юни 2021 | 11:47
emiliq valova si e prava pada done i pada i dana i zapochvame otnaàlo. tashkova si otiva na bilkite i noviq kmet sled dve godini she bade taskov mili mi gerberi.
мутрите подкрепят дончо публикува:
18 Юни 2021 | 11:44
росен жъчката агитира за дончо бил се разбрал с велко на таки и какво става благоевград ще има кмет на жъчките на маджо и таки
Гергана Йорданова публикува:
18 Юни 2021 | 11:42
ДПС ПОДКРЕПЯ АНДОН ТОДОРОВ ВЕЧЕ Е ЯСНО ВРЪЩАМЕ ЛАВКА В БЛАГОЕВГРАД
шоу то на новаков дана и хаджиплочков публикува:
18 Юни 2021 | 11:39
Започвасе заваляха молби за напускане на членове от ГЕРБ започва партията да се рони в понеделник над 30 човека ще подадат заявления в 10 часа на кафе Барок ще бъде интересно със заявления и декларация.
резил в герб публикува:
18 Юни 2021 | 11:29
това е края на герб вчера са се изпокарали защото дончо обещал на много хора да са заместник кметове и нема место за герб е новаков е това си ти ти си човека разбил целата партия в областта а за благоевград да не говорим поли си е прав викайму аго да му стане драго
radi публикува:
18 Юни 2021 | 11:10
doncho bunishteto na grado mahaite se be bokluci gerb si otiva i vie ostavate v istoriqta
манова публикува:
18 Юни 2021 | 10:59
Новаков и ти ли пишеш от скритите профили в фейса на Андон Тодоров! Новаков Камбитов показвал ли ти е клипчетата за теб и Андон Тодоров! Новаков ти си най смешния човек и другата седмица ще види Благоевград в фейса уникални кадри за теб и смъркан
maq публикува:
18 Юни 2021 | 10:50
gerb shte zagubi izburite i noviq kmet se kazva ilko stoqnov
ПРОВАЛ публикува:
18 Юни 2021 | 10:44
след загубата на кмета дончо новаков дана и хаджигаев и димитрова да се махат. герб са пален провал
Кой публикува:
18 Юни 2021 | 10:07
Силата как се създаде. Сами са си виновни. Не искахме камбитов , те си го наложиха. Вижте листите им за парламентарни избори , например отново включиха ташкова. С какво е повече ташкова бре. Без конкурс работа. Компютърен инженер била? Герб не я искат , но.някой.я.иска. новаков, толкова посредствеено същество, който.бил баща на ема, но много не.бил.заради нас. Вижте част от общинските им съветници.
Кой публикува:
18 Юни 2021 | 10:07
Силата как се създаде. Сами са си виновни. Не искахме камбитов , те си го наложиха. Вижте листите им за парламентарни избори , например отново включиха ташкова. С какво е повече ташкова бре. Без конкурс работа. Компютърен инженер била? Герб не я искат , но.някой.я.иска. новаков, толкова посредствеено същество, който.бил баща на ема, но много не.бил.заради нас. Вижте част от общинските им съветници.
Максим публикува:
18 Юни 2021 | 10:07
Много вярно браво пиринско както винаги с истинска диагноза за политическите курви

Добавете Вашия коментар

TOP