ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, вижте кои ще са министрите

18 Март 2024 | 12:42
4 коментара
Политика
България
ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, вижте кои ще са министрите

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише споразумението с ПП-ДБ.  И е дала мандат на преговарящия екип от ГЕРБ. Условието обаче е да бъде подписано и приложение 1 към него, което е състава на правителството.

Ето предлагания от ГЕРБ състав на кабинета "Габриел":

Мария Габриел - премиер и министър на външните работи;

Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси;

Асен Василев - министър на финансите;

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;

Андрей Цеков - министър и регионалното развитие и благоустройството;

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика;

Христо Гаджев - министър на отбраната;

Атанас Славов - министър на правосъдието;

Красимир Вълчев - министър на образованието;

Катя Панева - министър на здравеопазването;

Кръстьо Кръстев - министър на културата;

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите;

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните;

Росен Желязков - министър на иновациите;

Жечо Станков - министър на енергетиката;

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията;

Георги Гвоздейков - министър на транспорта;

Александър Йоловски - министър на електронното управление;

Зарица Динкова - министър на туризма;

Димитър Илиев - министър на спорта;

Шанс винаги има, стига да има разум и отговорност. Това заяви на влизане в парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.
Вицепремиерът в оставка и кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел коментира, че всичко ще стане ясно в 12 часа, когато президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

"Каквото ще се случи в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, ще се случи до 12 часа днес", коментира и Деница Сачева, която е част от преговорния екип на ГЕРБ.
След брифинг снощи на преговарящия екип, начело с Мария Габриел, стана ясно, че ГЕРБ настоява за равнопоставеност в управлението и че ако не успеят да се разберат до 12 часа Габриел ще върне празна папка на президента.

Мария Габриел съобщи, че от ПП-ДБ дори са отхвърлили тяхното предложение да се запази сегашният състав на правителството само с една промяна - ротацията на премиера и вицепремиера, припомня БНТ.

Последва незабавна реакция на ПП-ДБ, които изтъкнаха, че при безпрецедентната политическа криза усилията за постигане на споразумение не трябва да спират за краткото време, което остава.

От ПП-ДБ настояха ГЕРБ-СДС да седне на масата на преговорите и да се използва 7-дневният срок след връчване на мандата по Конституция, за да се постигне консенсус.
Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков призова да се продължи управлението и заяви, че за тях не са важни министрите, а реформите в съдебната система, службите и регулаторите.

Асен Василев заяви, че са съгласни с ротацията на премиер и вицепремиер, но трябва да бъде подписано споразумение.

От своя страна Атанас Атанасов призова Бойко Борисов да се намеси и заключи, че утрото ще е по-мъдро от вечерта.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски изрази позиция тази сутрин, в която призова Бойко Борисов и Кирил Петков да направят всичко възможно за кабинет.

Добавени коментари

kole публикува:
19 Март 2024 | 09:00
mutrata oshte komandva prostia BG narod
Не е виновна мутрата от Банкя! публикува:
18 Март 2024 | 16:55
Нашите "политици"-търговци,за да са на власт ще прегризат и лайнено въже!Цакат се кой как може.Разбира се,че най го може Тиквата от Банкя.Той така ги докара палачите си,които го арестуваха преди време,че сега те му целуват ръка.И нещо друго! Още снощи-на прес-конференцията се видя.Ясно и непоколебимо! Имахме едно време един пишман търговец на прасенца.Поканил свой клиент в двора си да избере прасенце.Но те били само две-бяло и шарено.И "търговецът" предложил на клиента си:"Избери си едното,но да знаеш,че шареното си е за мене.".Та сега така постъпи и Грухчо от Банкя:"Решавайте до утре,но каквото аз кажа това ще е!"Мафията ни превзе.По всички направления.Ще си "изберем" и такъв патриарх.Например пловдивската откачалка.Тежко на народа,макар че всичко става не без неговото участие или неучастие!Не разбирам толкова ли е калпава нацията ни?! Пасивна и от нищо неинтересуваща се-мълчи,не ходи на избори...ама после мрънка и псува...За това тези сега се качват на главите ни.
Тя публикува:
18 Март 2024 | 14:57
Подкрепям ТОЙ.
Той публикува:
18 Март 2024 | 14:15
Как е възможно една мутра да си играе с цял народ!!! Българи, толкова много ли изпростяхте? Прост народ слаба държава.

Добавете Вашия коментар

TOP