ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете в Гърмен! Екскметът А. Башев обвини Д. Шенгов, че се е продал за една държавна заплата

04 Юли 2022 | 06:44
0 коментара
Политика
ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете в Гърмен! Екскметът А. Башев обвини Д. Шенгов, че се е продал за една държавна заплата

ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете и на емоционална извънредна сесия в четвъртък вечерта си избраха председател на ОбС за остатъка от мандат 2019-2023.

От няколко дни в председателския кабинет на местния парламент влезе младият Али Авдиков, който бе предложен от Движението. Още по време на предварителните преговори ГЕРБ би отбой и се съгласи да подкрепи Авдиков, който е от селото на кмета Феим Иса – Рибново.

Показателно е, че за Авдиков в урната бяха намерени 9 бюлетини, точно колкото са гласовете на съветниците от ДПС /5/ и на коалицията ГЕРБ/БЗНС, които имат 4-има представители в ОбС. След последните е и досегашният председател Денис Шенгов от ГЕРБ, който преди месец хвърли оставка, за да може, както стана ясно по-късно, да си намери работа като заместник-директор на „ДГС Кресна”, където кадрува БСП.

Освен Авдиков за бившия пост на Шенгов се кандидатира и съветникът Ружди Мазъл от коалиция „Ние, гражданите“. Той бе предложен от съпартиеца си и бивш кмет на общината Ахмед Башев, като представител на най-голямата група съветници от с. Дебрен, които са 6-има. Мазъл обаче получи само 3 гласа.

В знак на несъгласие с двете кандидатури, но без да имат собствено предложение, съветниците от новосформираната група „Промени Гърмен“ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

В центъра на последвалите след изборите дебати бе обаче не новият председател Али Авдиков, защото изборът му бе предрешен, а бившият председател Д. Шенгов. Тон на разговора бе даден от А. Башев, обиден, че кандидатурата му не мина. Той разказа от първо лице как Шенгов го извикал на разговор и му се оплакал, че не можел да гледа никой от общинските съветници, защото заради тях не можел да си намери работа, а после помолил Башев да не казва на никого за срещата. Бившият кмет обаче не само охотно разказа за рандевуто, ами и директно обвини Шенгов, че е изтъргувал председателското си място за директорския пост в „ДГС Кресна”, и че с това е довел до безпринципната коалиция между ДПС и ГЕРБ. Башев атакува Шенгов и с предположението, че заради мястото си в „ДГС Кресна” е обещал гласове за БСП на предстоящите местни избори.

Според общински съветници в Гърмен обаче върви и друга мълва – че Шенгов е получил предложение да стане координатор на новата партия на експремиера Стефан Янев, но той се оправдал, че съпругата му не му позволява вече да се занимава с политика, и лично предложил за координатор Викрия Шенгов. Последният е син на основателя на ДПС в с. Дебрен Ферат Шенгов.

Самият Денис Шенгов всъщност никога не е бил припознаван от жителите на Гърмен като местен, защото живее в Гоце Делчев, а единствената му връзка с общината, в която е съветник, е само фактът, че родителите му са от Дебрен.

 Заради Денис Шенгов новият ОбС шеф Али Авдиков всъщност започва работа на половин щат. В правилника за организацията и дейността на Общинския съвет неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация по настояване на Шенгов от 2019 г. е записано, че председателят ще управлява ОбС на 4-часова работна седмица и на половин заплата. Тогава това устройваше бившия председател, който бе едновременно и директор на „ДГС Гърмен”. Авдиков обаче не е на държавна заплата и със сигурност ще предпочете да заеме мястото на пълен щат, макар и само година до следващите избори. За да стане това трябва да бъде изготвен проект на нов правилник, който да се качи на страницата на община Гърмен и едва след 30 дни, ако няма протести, да бъде вкаран за гласуване в ОбС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP