ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ преговарят. Но по телефона

24 Март 2024 | 11:28
0 коментара
Политика
България
ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ преговарят. Но по телефона
Диалогът между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ е възобновен. Но преговорите са по телефона, съобщава БТВ, позовавайки се на свой източник.

И да има разговори, за което Мария Габриел намекна в петък, те със сигурност не се провеждат в сградите на Народното събрание или по партийните централи.

Още в петък и двете страни дадоха знак, че диалогът през уикенда ще продължи, но по-дискретно. А от едната от страните неофициално намекнаха, че разговорите се водят по телефона.

Късно вечерта обаче Мария Габриел беше категорична. В основата на всичко е прагматизмът и равнопоставеността.

„Да си дадем шанс наистина да имаме преговори, които ще дадат стабилност на правителството с ясни заявки и за реформи, и за защита на приоритети. И да има механизъм за вземане на решения, да е споделена отговорността, да се чувстват двете коалиции равнопоставени. Не бива в този момент да говорим за детайлите, които биха могли да ни отклонят от голямата цел.

Голямата цел остава да си дадем шанс България да има правителство, което да завърши процесите за еврозоната, за Шенген, което да отговори на проблемите на българските граждани“, коментира тя.

Мария Габриел продължава да очаква извинение от Асен Василев. “За мен е абсолютно необходимо да се знае, че уважението между мъже и жени в рамките на един екип, на колегиалността, в едно правителство е принцип, от който никой не бива да си позволява каквато и да било отстъпка“, посочи тя.

Габриел отказа да влезе в подробности за състава на правителството, за което ГЕРБ и ПП-ДБ водят разговори. Но промени в него се очакват, след като 11 от 19-те номинирани си направиха отвод.

А очакванията са за повече яснота и може би развръзка в понеделник. Тогава е Благовещение, припомниха от партиите в преговорния процес.

Добавете Вашия коментар

TOP